Gabbers en Homeland kijken, maar ook kerstbomen zagen

Kerstboom nodig? Die kun je dit weekend in het Natonale Park De Hoge Veluwe zelf omzagen.
Kerstboom nodig? Die kun je dit weekend in het Natonale Park De Hoge Veluwe zelf omzagen. Foto De Hoge Veluwe

Zo. Sinterklaas is voorbij, laat die kerst maar komen. Hoe kun je dit weekend beter inluiden dan met het zagen van je eigen kerstboom? Maar je kunt ook kijken naar gabbers en wat het derde seizoen van Homeland brengt.

KIJKEN // Tot het gaatje gaan met gabbers

zaterdag 7 december, Nederland 3, 21.30 - 22.30u
Hollandser dan deze subcultuur krijg je het zaterdagavond niet voorgeschoteld op televisie: 3DOC: Gabbers neemt je mee in de wereld van de kale koppen die begin jaren 90 al hakkend in hun Aussie-trainingspakken hun weekenden doorkwamen met feesten als Thunderdome of Masters of Hardcore. In dit achtergrondartikel van VPRO’s 3voor12 bespreekt redacteur Atze de Vrieze met regisseur Wim van der Aar het ontstaan van de subcultuur, die in Rotterdam begon:

“Gabber was een sign of the times. Het was een jeugdervaring. De muziek, het lang leve de lol en het nachtenlang door gaan heeft op veel mensen een blijvende indruk achtergelaten.”

Om je alvast in te leven (en in de categorie ‘ken je deze nog?’), hier een stukje informatieve televisie over hoe je ook alweer moet gabberen:

DOEN // Zaag je eigen kerstboom op de Hoge Veluwe

zaterdag 7 december, 10-15u, gratis (excl. toegang tot park)
Van hakken gaan we door naar zagen. Voor iedereen die dit weekend graag een zaag ter hand neemt, of iedereen die graag “geen spar maar een échte den” in huis wil hebben: vervoeg u naar Nationale Park De Hoge Veluwe dit weekend. Kerstbomen zagen heeft ook een functie, laat het Park weten:

“De dennenbomen in het Park groeien op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal op den duur dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen.”

Nog een pluspunt, aldus het Park: een grove den houdt langer zijn naalden dan een spar.

Voorwaarden: je hebt wel een toegangskaartje tot het park nodig, maar de boom zagen zelf is gratis. Vrijwilligers zijn er om je te helpen en er zijn ook zagen te leen. Je kunt ook nog kerstbomen komen zagen op 14 en 15 december.

Hier alvast wat inspiratie voor het omzagen van je kerstboom-to-be. Vergeet ook niet “Tiiiiimberrr!” te roepen:

KIJKEN // Homeland begint weer

zondag 8 december, Nederland 3, 20.30 - 21.30u
De Amerikaanse televisieserie Homeland, van de producers van 24, is terug op de Nederlandse buis. Het derde seizoen is vanaf aanstaande zondag te zien op Nederland 3. De succesvolle serie sleepte begin dit jaar drie Golden Globes in de wacht. NRC-filmredacteur Ron Rijghard omschreef het eerste seizoen van Homeland vorig jaar al als “het beste van een ijzersterk [televisie]jaar”:

“Deze nieuwe serie over een Amerikaanse soldaat die als moslim uit gevangenschap terugkeert excelleert op alle vlakken. Damian Lewis als stoïcijnse bekeerling en Claire Danes als neurotische CIA-agente acteren superieur, het scenario met geslepen dialogen en duizelingwekkende wendingen is briljant geschreven en het portret van een land in oorlog toont maatschappelijk relevantie.”

Bekijk hier de trailer van seizoen drie:
http://youtu.be/iXOUIsu-E0Q

Onlangs maakte zender Showtime, dat de show maakt, bekend dat de serie een vierde seizoen krijgt. De kijkcijfers voor seizoen drie, dat al een aantal weken in de Verenigde Staten op tv is, zijn ook de hoogte ingeschoten: met gemiddeld 6,5 miljoen kijkers per aflevering zijn ze 25 procent gestegen.

GAAN // 90 jaar NEMO

zondag 8 december, 09.00 - 21.00u, Amsterdam
Deze zondag viert het Science Center NEMO haar 90-jarig bestaan. Speciaal daarvoor is het museum extra lang open, van negen tot negen, voor de verjaardagstoegangsprijs van 0,90 eurocent. Op de verjaardag van het museum kunnen kinderen meedoen aan de Proeftuin: door te spelen in een tentoonstelling krijgen onderzoekers een kijkje in de psyche van het lerende kind.

GAAN // Amsterdam Light Festival

vrijdag 6 december, binnenstad Amsterdam, nog tot en met 19 januari 2014 te zien
In navolging van Berlijn, Barcelona en Brussel heeft Amsterdam sinds twee jaar ook een lichtfestival waarbij kunstenaars het sprookjesgehalte van de stad met lichtwerken verhogen. In 2009 besloot Amsterdam ook een soortgelijk winterfestival te organiseren, maar dat heette toen nog de Christmas Canal Parade. De editie die vanavond van start gaat kent weer een uitgebreide programma met onder andere de vaarroute (Water Colors), de wandelroute (Illuminade) en de botenparade.

Bekijk hier een impressie van vorig jaar:

    • Judith Laanen