Vleesbedrijf erkent fraude met biologisch vlees

Foto ANP / Koen Suyk

Encebe Vleeswaren, onderdeel van het bedrijf Vion in Boxtel, heeft erkend vorig jaar zomer ten onrechte varkensvlees te hebben verkocht als biologische ham. Elfduizend kilo varkensvlees ging over de toonbank als biovlees. De zaak werd aan het licht gebracht door klokkenluiders.

Volgens het bedrijf gaat het om een eenmalig incident. Encebe laat weten de onrechtmatige productbenaming te betreuren en biedt zijn excuses aan. Het vlees werd door verschillende supermarkten verkocht. De afnemers van het bewuste varkensvlees zijn inmiddels geïnformeerd.

De klokkenluiders lieten eerder aan Omroep Brabant weten dat de leidinggevende opdracht voor de praktijken had gegeven omdat het financieel slecht ging met het bedrijf. Maar volgens Encebe bestaat er in de zomer juist een overschot aan biologische hammen en speelde financiën geen rol in de fraudezaak. De leidinggevende die ten tijde van het incident verantwoordelijk was, is inmiddels ‘in goed overleg’ opgestapt. Het bedrijf benadrukt dat het vertrek los staat van het incident.

Vleesverwerker Vion raakte eerder in opspraak nadat medewerkers in tv-programma Zembla spraken over grootschalige fraude. Het bedrijf zou regulier varkensvlees verkopen als Vlees met een Beter Leven-stempel. Een onderzoek onder leiding van oud-minister Hans Alders kon daar geen bewijs voor vinden. Er wordt juist veel biologisch varkensvlees als normaal vlees verkocht wegens overproductie.

    • Anouk Eigenraam