Vier eeuwen grachten maken aantrekkelijk blad

Het verscheen al eerder, maar werd gek genoeg niet opgepikt door de media. Onterecht. GrachtenGeheimen is een must voor de Amsterdamliefhebber.

Een paar keer per jaar ligt er ineens een blad in de kiosk dat je niet wekelijks ziet. Het zijn de ThemaTijdschriften, en de naam zegt het al: één thema wordt grondig belicht in diverse artikelen door verschillende auteurs. Nederland-Rusland, Napoleon.

En nu dus eentje over de grachten van Amsterdam, vanwege het 400-jarig bestaan van de grachtengordel: GrachtenGeheimen. Afgelopen zomer verscheen het, en om onduidelijke redenen kreeg het tot nu toe nauwelijks aandacht. Vreemd, maar vooral onterecht. Want de Amsterdammer (of Amsterdamliefhebber) zal dit blad graag een plekje geven op de salontafel. Het is mooi uitgevoerd, maar vooral de inhoud is interessant.

In 92 pagina’s lezen we onder meer over de laatste bewoners van de Gouden Bocht, verdronken wildplassers, het verleden als stinkende waterstad, branden die de grachtengordel teisterden, hondenslagers die loslopende honden de hersens insloegen, de iep als dé boom van Amsterdam – al staan er sinds recente stormen dan wat minder – en de corruptie en slavenhandel die tot de ‘stadspaleizen’ leidden. En wie weet nu dat er vroeger ook begraafplaatsen waren op de grachten?

Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad noemde deze uitgave „de beste publiekspublicatie tot nu toe in het kader van vier eeuwen grachtengordel”. Daarmee zei hij niets te veel.

ThemaTijdschrift GrachtenGeheimen, 92 pagina’s, € 7,95, nog verkrijgbaar bij de vestigingen van Athenaeum bij NRC (Rokin 65) en het Amsterdam Museum, en bij de Nieuwe Kerk en het Stadsarchief (Vijzelstraat 32).

    • Saskia van Loenen