Tweede hoofdverdachte Kunsthalroof opgepakt in Groot-Brittannië

De plek waar de gestolen Matisse hing, de ochtend na de roof.
De plek waar de gestolen Matisse hing, de ochtend na de roof. Foto ANP / Robin Utrecht

De voortvluchtige hoofdverdachte van de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal is eergisteren opgepakt in Groot-Brittannië. Dat bevestigen de Roemeense en Britse autoriteiten aan NRC.

In maart werd tegen de 21-jarige Adrian P., die samen met Radu D. de inbraak pleegde, een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. P. werd op 4 december door de politie van Kent gearresteerd in de vertrekhal van Eurostar, de hogesnelheidsverbinding door de Kanaaltunnel. Hij was in het bezit van valse identiteitspapieren.

De Roemeense politie meldt dat P. met hulp van Interpol en op basis van informatie uit Boekarest werd P. getraceerd. De opsporingsdiensten hadden al langer het vermoeden dat P. in Groot-Brittannië verbleef.

P. speelde na inbraak kleine rol

De Roemeense autoriteiten denken dat Adrian P. een uitgebreide verklaring zal afleggen, omdat het voor hem de enige manier is om een lagere straf te krijgen. Over wat er met de schilderijen is gebeurd weet hij vermoedelijk weinig te vertellen: uit de verklaringen van de overige gedachten is gebleken dat Adrian P. na de inbraak geen rol speelde bij het vervoer van de schilderijen naar Roemenië.

Radu D. en handlanger Eugen D. werden vorige week veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden. Een officieel onderzoek naar wat er met de schilderijen is gebeurd loopt nog, maar betrokkenen gaan er vanuit dat de werken verbrand zijn. In juli werd bekend dat in de kachel van een van de verdachten asresten van olieverfschilderijen zijn aangetroffen.

Herkend op camerabeelden

Hoofdverdachte Radu was niet alleen toen hij in de nacht van 15 op 16 oktober de Kunsthal in Rotterdam binnensloop. Op camerabeelden die al snel na de roof werden verspreid, zijn twee mannen te zien.

Toen agenten tijdens een verhoor de beelden op een iPhone toonden aan Natasha T., de vriendin van Radu die zelf verdacht wordt van betrokkenheid, herkende ze de twee meteen.

“Eerst komt Radu naar binnen, daarna Adrian. Dat zie je aan het verschil in lengte.”

Twee keer ondervraagd door politie

Opvallend is dat de Nederlandse politie Adrian P. in de weken na de roof twee keer heeft ondervraagd, zo blijkt uit de tenlastelegging. Op 4 november 2012 was hij in het huis van Natasha en Radu toen de Nederlandse autoriteiten binnenvielen vanwege een onderzoek naar prostitutie.

Op 16 november noteerde de politie nogmaals de gegevens van Adrian toen hij werd aangesproken omdat hij op straat in Rotterdam in de weer was met zijn laptop. Via een onbeveiligd wifisignaal downloadde hij films. Eén dag nadat Adrian voor het laatst door de politie werd ondervraagd, kreeg een museumconservator in Boekarest twee gestolen werken onder ogen en kwamen de Roemenen pas voor het eerst in het vizier van de opsporingsdiensten. Sindsdien was Adrian P. voortvluchtig.

Lees meer over de rol van Adrian P. in de reconstructie die we onlangs publiceerden.