Tsja Oranje, dit is toch echt jullie eigen schuld

Vandaag is de loting van het WK voetbal van 2014 Nederland kan erg zwaar loten na een lucratieve oefentrip eerder dit jaar Zo is een groep met thuisland Brazilië en het gevreesde Portugal mogelijk

None

De regels van wereldvoetbalbond FIFA voor de loting van het WK-voetbal zijn amper te doorgronden.

Nadat Oranje afgelopen oktober op basis van de FIFA-ranking al geen groepshoofd is geworden, bestaat nu zelfs de mogelijkheid dat Nederland in pot 2 met zwakkere landen terechtkomt. De KNVB heeft opheldering gevraagd aan de FIFA waarom de status van Frankrijk opeens is veranderd. Dit land zou volgens de ranking als laagst gekwalificeerd Europees land te boek staan.

De KNVB had zich de discussie kunnen besparen als het Nederlands elftal afgelopen zomer geen lucratieve oefentrip naar Azië had gepland. Nu zou dat financiële snoepreisje zomaar geld kunnen gaan kosten.

In het hete Jakarta stonden op 6 juni van dit jaar Nederland en Indonesië tegenover elkaar. De nummer vijf van de wereldranglijst won gemakkelijk van de nummer 170: 3-0. Door de lage notering van de voormalige kolonie verloor Nederland punten op de wereldranglijst. En gaat Zwitserland als het laatste groepshoofd de WK-loting in.

De KNVB verdiende een geschat bedrag van 1,5 miljoen met de reis naar Azië. Maar als Oranje zwaar loot en vroeg wordt uitgeschakeld, dan reiken de gevolgen veel verder dan enkel sportief verdriet.

Sportmarketeer Frank van den Wall Bake ziet in dat geval de (financiële) waarde van het hele Nederlandse voetbal dalen. „De waarde van het Nederlands voetbal wordt mede bepaald door de resultaten van Oranje op de laatste grote toernooien. Hoe verder ze komen, hoe meer bijvoorbeeld buitenlandse zenders over hebben voor de televisierechten van de eredivisie.”

Goede prestaties op eindtoernooien en een hoge notering op de wereldranglijst kunnen jaarlijks miljoenen opleveren, zegt Van den Wall Bake. „Het Nederlands elftal kan meer vragen voor een oefenwedstrijd. En hun tegenstanders kunnen meer betalen, omdat lokale zenders graag geld neerleggen voor een wedstrijd tegen een topland.”

Oranje heeft dankzij de verloren WK-finale in 2010 de afgelopen jaren goed kunnen cashen. Zo goed zelfs, dat Van den Wall Bake vermoedt dat de KNVB te veel op korte termijn heeft willen oogsten. „Het lijkt erop dat ze te weinig aandacht hebben besteed aan de mogelijke gevolgen van een lagere plek op de wereldranglijst.”

Nederland kan ook veel prijzengeld mislopen als het niet door de groepsfase heen komt. Dinsdag werd bekend dat het prijzengeld voor de deelnemende teams aan het komende WK met ruim 30 procent stijgt ten opzichte van het vorige eindtoernooi, naar een totaalbedrag van ongeveer 412 miljoen euro. Kwalificatie voor de achtste finales zou een miljoen extra betekenen. Dat is tweederde van de geschatte opbrengst van de Azië-trip.

Voetbalbond KNVB zegt in een reactie zich niet te laten leiden door de wereldranglijst. „Wij kiezen onze tegenstanders op basis van sportieve en strategische uitgangspunten.” Volgens de voetbalbond is het zijn van groepshoofd niet belangrijk, want ook dan kan het Nederlands elftal in een zware poule terechtkomen.

De loting kan heel zwaar worden. Een poule met thuisland Brazilië, angstgegner Portugal en Japan is dan mogelijk. Zonder de oefenwedstrijden in Azië had dat voorkomen kunnen worden, zo bleek vorige week. Toen publiceerde de Britse omroep BBC de wereldranglijst waarin oefenwedstrijden niet meetellen. Oranje stond daarop vijfde, hoog genoeg om groepshoofd te worden.

    • Sam de Voogt