Parijse juweliers én toeristen vaker overvallen

Het begon in september met een ramkraak bij juwelier Casti. Daarna volgden in oktober overvallen op de juweliers Vacheron Constantin en Blancpain. En gisteren was het wéér raak bij een juwelier in de buurt het chique Parijse plein Place Vendôme.

Bij de Zwitserse horlogemaker Audemars Piguet op de rue Saint-Honoré vroegen gistermiddag rond drie uur een man en een vrouw of ze een model van een horloge mochten bekijken. Vijf minuten later stonden ze buiten met twintig horloges ter waarde van bijna 900.000 euro.

„Jij verdient niet genoeg om je leven te riskeren”, zei volgens de krant Le Parisien de mannelijke overvaller toen hij een medewerker de loop van zijn vuurwapen onder zijn jas liet zien. Bij het Parijse filiaal van Vacheron-Constantin, ook een Zwitsers horlogemerk, roofden criminelen op 4 oktober ook twintig horloges, ter waarde van naar schatting een miljoen euro.

De overvallen komen bovenop een andere trend in de eerste en tweede arrondissementen van Parijs: de beroving van toeristen. Ook daarbij hebben misdadigers het vooral gemunt op luxehorloges. De Parijse politie kreeg er onlangs 332 agenten bij, maar de burgemeester van het eerste arrondissement klaagt dat die „helaas” vooral in het armere noordoosten van Parijs worden ingezet.