Timosjenko is niet langer in hongerstaking

De voormalig premier van Oekraïne, Julia Timosjenko, wordt beschuldigd van het organiseren van een moord op een partijgenoot. Foto AFP / Sergei Supinsky

Na twaalf dagen heeft de 52-jarige Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko vandaag haar hongerstaking beëindigd. Dat heeft haar dochter bekendgemaakt tegenover persbureau Reuters.

De oud-politica was in hongerstaking gegaan om de regering het samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te laten tekenen. Haar reden om daar nu mee te stoppen is het verzoek van de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Hier wordt al bijna twee weken dagelijks gedemonstreerd tegen de regering van Janoekovitsj.

Een voorwaarde van de Europese Unie bij de onderhandelingen over het samenwerkingsverdrag was dat Oekraïne Timosjenko zou vrijlaten. Haar detentie is volgens het Westen politiek gemotiveerd. President Janoekovitsj weigerde daaraan tegemoet te komen, en om het verdrag te tekenen.

‘Oekraïne kan zich niet permitteren handel met Rusland te verliezen’

Eind november besloot de regering van president Viktor Janoekovitsj onverwacht de ondertekening van het akkoord met de EU op te schorten, omdat het land het zich naar eigen zeggen niet kan permitteren de handel met Rusland te verliezen. Moskou heeft alles op alles gezet om de overeenkomst tussen Kiev en de EU te voorkomen en onder andere gedreigd handelsbarrières met Oekraïne op te trekken als het land de overeenkomst tekent, maar de EU wil Oekraïne nog een kans geven. Het associatieverdrag met de EU zou de handel en de politieke samenwerking van Oekraïne met de unie versterken.

In een open brief liet Timosjenko eind vorige maand, nog voor Janoekovitsj besloot het verdrag niet te ondertekenen, weten dat de EU de eis dat zij vrijkomt wat haar betreft mag laten vallen als dit president Viktor Janoekovitsj ertoe kan brengen het verdrag te tekenen. Timosjenko zit sinds 2011 een gevangenisstraf uit van zeven jaar wegens machtsmisbruik en corruptie.

    • Annemarie Coevert