Rutte steunt Verhofstadt als liberaal, niet als premier

Premier Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort na afloop van de ministerraad. Foto ANP / Valerie Kuypers

Guy Verhofstadt is niet de kandidaat namens het kabinet voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vanmiddag gezegd na afloop van de ministerraad. “Laat daar geen misverstand over bestaan.”

Eerder deze week werd duidelijk dat premier Rutte (VVD) de kandidatuur van Verhofstadt steunt. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in het Torentje, in gezelschap van de Belg en andere liberale leiders zoals Alexander Pechtold (D66). Volgens Asscher is het duidelijk dat Rutte hier als VVD-leider sprak en niet als minister-president.

Kabinet spreekt geen voorkeur uit

“Op het moment dat je een foto ziet van Pechtold en Rutte die samen Verhofstadt steunen, dan weet je: dit is iets van de VVD, van de liberalen en niet iets van het kabinet.”

Asscher wilde niet zeggen wie het kabinet wel steunt. Daarvoor moeten er eerst verkiezingen worden gehouden. Daarna zal hij zich er actief mee bemoeien. Over zijn eigen voorkeur liet de vicepremier zich evenmin uit.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie benadrukte Rutte ook nog eens dat hij in zijn hoedanigheid als VVD-leider de kandidatuur van Verhofstadt heeft gesteund. “Het lijkt me volstrekt duidelijk in welke rol ik dat doe.” Hij prees Verhofstadt verder als iemand die de vrije markt en het functioneren van de interne markt een warm hart toedraagt. “Allemaal zaken die ik van groot belang acht.”

Rutte: niets mis met Olli

Rutte wilde niet zeggen waarom hij de Fin Olli Rehn niet steunt. De huidige ‘begrotingstsaar’ zit met zijn beleid dichter tegen VVD aan, waar Verhofstadt federalisme predikt en een uitgesproken voorstander is van het overhevelen van meer bevoegdheden naar Brussel. Om die reden noemde VVD’er Mark Verheijen hem recentelijk als ‘eurofiel’ nog gevaarlijker dan Marine Le Pen van het Franse extreemrechtse Frons National.

“Er is niets mis met Olli Rehn”, zei Rutte. “Hij is ook een goede kandidaat. Maar wij steunen Verhofstadt.” De premier zei verder dat hij het niet met alles eens is wat Verhofstadt zegt.

    • Marije Willems