Rusland: Westen is hysterisch in Oekraïne

De westerse landen van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) hebben zich achter de pro-Europese protestbeweging in Oekraïne geschaard. Na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Kiev – Oekraïne is dit jaar voorzitter van de OVSE – zei onderminister Victoria Nuland van de Verenigde Staten: „wij staan achter het Oekraïense volk dat zijn toekomst in Europa ziet”.

Volgens minister Sergej Lavrov van Rusland, een van de 57 lidstaten van de OVSE, gedragen de VS en andere westerse landen zich „hysterisch”.

Vanuit de gevangenis in Charkov mengde ex-premier Joelia Timosjenko zich ook in het conflict. Ze vergeleek president Viktor Janoekovitsj met een totalitaire dictator. Hij wil Oekraïne veranderen in „Noord-Korea”, zei ze.

Janoekovitsj zelf bemoeit zich niet openlijk met de politieke crisis. Hij is op staatsbezoek in China en Rusland.

In een interview met de Oekraïense webkrant Segodnja (Vandaag) heeft oud-president Leonid Koetsjma zich juist gekeerd tegen Janoekovitsj, de man die Koetsjma zelf naar Kiev heeft gehaald en opgeleid. „Europese integratie biedt Oekraïne een perspectief op beschaafde waarden”, aldus Koetsjma die de regering en oppositie verwijt dat ze alleen over geld praten en niet over de „moeilijkheden” waarmee de noodzakelijke hervormingen van de economie gepaard zullen gaan.

De Oekraïense regering zelf lijkt niet in staat een coherente koers uit te stippelen. Vicepremier Sergej Arboezov, die eergisteren voor de televisie de mogelijkheid van parlementsverkiezingen opperde, sprak zichzelf een dag later weer tegen. „Er is geen geld voor verkiezingen”, zei Arboezov gisteren bij een andere zender.

Of de openbare orde snel na de top van de OVSE met geweld zal worden hersteld, is onduidelijk. Politici sussen tot nu toe. De politie dreigt daar wel mee. Leiders van het tentenkamp in Kiev vrezen dat provocateurs worden ingezet om incidenten uit te lokken.