Richard van O. uit gevangenis, gaat nu naar kliniek

Vlnr.: Richard van O., officier van Justitie Mr. Maaike Bienfait, officier van Justitie Mr. Frieke Dekkers, advocaat Mr. Wim Anker, Robert M. en advocaat Mr. Tjalling van der Goot tijdens de rechtszaak van de Amsterdamse zedenzaak. Illustratie ANP/ Aloys Oosterwijk

Richard van O., de ex-partner van Robert M., is vandaag op vrije voeten gesteld en zal de komende maanden in een kliniek verblijven. Dat heeft zijn advocaat Erik van Kregten laten weten, meldt persbureau Novum.

Van Kregten:

“Hij wordt in de kliniek eerst een aantal maanden geobserveerd en daarna wordt een plan van aanpak geformuleerd.”

De opname in een kliniek is een van de bijzondere voorwaarden die het Openbaar Ministerie aan zijn vrijlating had gesteld. Van O. heeft verder een gebiedsverbod voor Amsterdam, zo werd gisteren al bekend. Hij mag verder geen contact opnemen met de ouders van slachtoffers en niet met kinderen werken.

In de kliniek zal hij 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. Hij wordt anderhalf jaar behandeld. Als de kliniek waar Van O. wordt opgenomen vindt dat hij naar buiten mag, moet hij een elektronische enkelband dragen.

Tweederde van straf erop

Het hof in Amsterdam veroordeelde Van O. tot een celstraf van 4,5 jaar voor seksueel misbruik van een 15-jarige jongen, medeplichtigheid aan het seksueel misbruik door Robert M. en het bezit van kinderporno. Van O. heeft er tweederde van zijn gevangenisstraf opzitten.

    • Frank Huiskamp