Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

PostNL haalt 507 miljoen op met verkoop aandelen

Postbedrijf: deze transactie is een verdere stap om de toekomst van PostNL zeker te stellen.
Postbedrijf: deze transactie is een verdere stap om de toekomst van PostNL zeker te stellen. Foto ANP / Lex van Lieshout

PostNL heeft 507 miljoen euro opgehaald met de verkoop van een deel van zijn belang in TNT Express. Dat maakte het postbedrijf vanochtend bekend.

PostNL verkocht bijna 82 miljoen aandelen voor 6,20 euro per stuk. Het bedrijf maakte gisteren na sluiting van de Amsterdamse beurs bekend dat het grofweg de helft van het belang in TNT Express wilde verkopen. PostNL had een belang van 29,8 procent in TNT Express.

Het aandeel TNT Express daalde, vlak na opening van de beurs, met 5,6% naar €6,25. Actuele koers hier. PostNL won ruim 1 procent.

“Deze transactie is een verdere stap om de toekomst van PostNL zeker te stellen”, aldus het postbedrijf, dat met de opbrengsten van de verkoop de schuldenlast wil verlagen.

PostNL moest begin dit jaar 440 miljoen euro afschrijven op het belang in TNT Express.

Toen PostNL in 2011 werd afgesplitst van TNT Express werd het de erfgenaam van alle grote problemen waar TNT mee kampte. PostNL werd niet alleen opgezadeld met een grote schuld, maar moest bovendien opdraaien voor de torenhoge pensioenverplichtingen. Om het gat in de balans de dichten, kreeg PostNL bijna eenderde van de aandelen van TNT Express mee. Maar de bruidsschat bleek minder waard dan gedacht, en toen de koers van TNT Express wegzakte, kwam PostNL in de financiële stress.