PostNL verkoopt de helft van zijn belang in TNT

Postbezorger wil van aandelen af om schulden af te bouwen

None

PostNL heeft de helft van zijn belang in pakketdienst TNT Express verkocht en daarmee 507 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf gebruikt de opbrengst om zijn schulden te verlichten. Dat heeft de postbezorger vanmorgen bekendgemaakt.

PostNL (66.000 medewerkers) verkocht 15 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van TNT Express onderhands aan institutionele beleggers. De prijs per aandeel was 6,20 euro. Het bedrijf heeft beloofd om de overige 14,8 procent het komende half jaar niet te verkopen.

„Deze transactie is een verdere stap om de toekomst van PostNL zeker te stellen”, verklaarde het postbedrijf toen het gisteren na sluiting van de beurzen bekendmaakte het belang te willen verkopen.

Tot de zomer van 2011 waren PostNL en TNT Express één bedrijf. Onder druk van activistische aandeelhouders werd het toen opgesplitst in een nationale brieven- en pakketbezorger (PostNL) en een internationale koeriersdienst (TNT Express).

PostNL had begin dit jaar al aangekondigd dat het een deel van het belang in TNT Express wilde verkopen. Dit was nadat het 440 miljoen euro moest afschrijven op de aandelen, als gevolg van een mislukte overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS. Eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia had de overname verboden, omdat er anders nog maar drie grote koeriersdiensten in de wereld zouden overblijven (UPS, FedEx en DHL).

In het voorjaar verlaagden de kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Moody’s de kredietstatus van PostNL. Oorzaak was de groter dan verwachte krimp van de Nederlandse postmarkt. Beide kredietbeoordelaars waarschuwden destijds voor verdere afwaardering. S&P zei dat de verhouding tussen de inkomsten en de uitstaande schuld van het bedrijf snel moest verbeteren om dat te voorkomen. Aan het einde van het derde kwartaal had PostNL een nettoschuld van 1,293 miljard euro.

Vorige maand maakte PostNL bekend dat de reorganisatie van het bedrijf voorligt op schema. De besparingen lopen dit jaar op tot 90 tot 110 miljoen euro, meer dan was begroot. Ook gaf de postbezorger dit najaar een positieve winstwaarschuwing. De hogere winst moet mede worden bereikt door het tarief voor decemberpostzegels 15 cent te verhogen.

Tegelijkertijd krimpt het aantal verzonden brieven weer sterker dan verwacht, met 12 procent in een jaar tijd. PostNL kan dit deels compenseren doordat er meer pakketten verstuurd worden. Ook TNT Express werkt aan een grote reorganisatie, waarbij 4.000 banen verloren gaan.

Het aandeel van TNT Express is vanmorgen met 4,7 procent gedaald. PostNL noteerde een stijging van 3,8 procent.