Paus stelt misbruikcommissie in, maar reikwijdte daarvan is beperkt

Paus Franciscus heeft een commissie ingesteld die hem moet adviseren over wat het Vaticaan kan doen „om minderjarigen te beschermen en pastorale aandacht te geven aan de slachtoffers van misbruik”.

Dit is gebeurd op suggestie van de Raad van Kardinalen: acht kardinalen uit de hele wereld die als adviesraad en klankbord fungeren bij de hervormingen die de paus wil doorvoeren.

Franciscus, in maart gekozen, is verweten dat hij zich nog nauwelijks publiekelijk heeft uitgesproken over het probleem. De barmhartigheid die hij uitstraalt naar armen en zieken, is nog niet zichtbaar geweest voor slachtoffers van misbruik.

Ook na de presentatie van de plannen voor deze misbruikcommissie blijft de vraag of en hoe Franciscus wil optreden tegen kerkbestuurders die misbruik hebben proberen te verzwijgen.

Aartsbisschop O’Malley van Boston, waar ruim tien jaar geleden veel schandalen aan het licht zijn gekomen, presenteerde het plan gisteren. Hij zei dat de commissie onder andere gedragsregels moet opstellen voor de bescherming van minderjarigen en voorstellen moet doen om priesters beter te screenen.

Verschillende actiegroepen hebben in een eerste reactie gezegd dat een misbruikcommissie weinig zin heeft als niet ook de verantwoordelijkheid van bisschoppen en van het Vaticaan zelf worden onderzocht.

Overigens is paus Franciscus het thema niet uit de weg gegaan. Een pedofiele Colombiaanse hulpbisschop is deze zomer teruggezet in de lekenstand. De nuntius (ambassadeur) in de Dominicaanse republiek is van zijn functie ontheven na beschuldigingen van misbruik.

In zijn brief deze week aan de Nederlandse bisschoppen schreef paus Franciscus: „Heel speciaal wil ik mijn compassie tonen en u verzekeren van mijn gebed voor alle mensen die slachtoffer geworden zijn van seksueel misbruik en hun gezinnen. Ik vraag u door te gaan en hen te blijven ondersteunen op hun smartvolle weg van genezing, die zij met moed ondernemen.”