Ontwerp Lisser museum af

Ontwerp van museum LAM dat gebouwd wordt bij kasteel Keukenhof, Lisse.
Ontwerp van museum LAM dat gebouwd wordt bij kasteel Keukenhof, Lisse. Beeld KVDK Architecten

Supermarkttopman Jan van den Broek heeft gisteren op Kasteel Keukenhof in Lisse het ontwerp onthuld voor het privémuseum dat hij daar laat bouwen. Het Lisser Art Museum (LAM) krijgt een plek op landgoed Keukenhof en moet over drie jaar klaar zijn.

Het museum is ontworpen door de Noordwijkse architect Arie Korbee. Deze liet een maquette zien en gaf toelichting. Het gebouw wordt deels in een heuvel ingegraven en krijgt vier etages met een oppervlak van in totaal 2.400 vierkante meter.

Digros-oprichter Jan van den Broek is de oudste van drie zoons van supermarkteigenaar Dirk van den Broek. Het museum gaat de collectie van zijn Jan van den Broek Foundation huisvesten. Die bevat vooral hedendaagse kunst over voedsel en consumptie. De werken variëren van een 17de-eeuws markttafereel tot de soepblikken van Andy Warhol en een hypermodern kunstwerk van een boodschappenwagentje.

Het LAM zal ook een podium bieden aan jonge kunstenaars en muzikanten. De toegang is gratis. Het LAM hoopt dat een deel van de 800.000 jaarlijkse bezoekers aan de bloemen van de Keukenhof ook naar het museum gaat.