Overlast door hoogwater in Rotterdam voorbij

Hoge waterstand van de Nieuwe Maas. Enkele kades van het Noordereiland in Rotterdam zijn ondergelopen, na het stormweer van afgelopen nacht.
Hoge waterstand van de Nieuwe Maas. Enkele kades van het Noordereiland in Rotterdam zijn ondergelopen, na het stormweer van afgelopen nacht. Foto ANP / Jerry Lampen

De overlast in Rotterdam door hoogwater is grotendeels voorbij. Het waterpeil is gezakt en de veiligheidsregio verwacht niet dat de waterstand in de loop van de dag nog overlast veroorzaakt, meldt persbureau Novum.

Op meerdere plekken in de Maasstad liep water de kades op door de hoge waterstand, die het gevolg was van een combinatie van harde wind en springtij. Op sommige plekken kwam het water tot kniehoogte.

Onder de Botlekbrug bezweek een nooddijk. Daardoor was het Oude Maaspad, dat wordt gebruikt door verkeer dat vanuit de havens naar de Botlekbrug wil, enkele uren niet begaanbaar. De dijk is inmiddels door Rijkswaterstaat verzwaard met klei en de weg is weer vrijgegeven.

Maeslantkering bleef gewoon open

Waarom is de Maeslantkering niet afgesloten, vragen veel mensen op Twitter zich af. Rijkswaterstaat antwoordt:

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat @iGijss Volgens verwachting zou waterstand onder sluitpeil blijven, deze is daar ook onder gebleven. Er was geen reden voor sluiting.1/2
Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat @iGijss Het feit dat kaders zijn ondergelopen was vooraf bekend. Alles dus geheel volgens verwachting. 2/2

In de nabijgelegen gemeente Dordrecht, die ook kampte met wateroverlast, is het ergste ook achter de rug. Het water is aan het zakken en er wordt begonnen met het verwijderen van het drijfvuil dat op de kades is achtergebleven door het hoge water.

Klik hieronder door naar actuele waterstanden

Brandweer rukt ruim 4500 keer uit in 24 uur

In 24 uur tijd rukte de brandweer gisteren 4.585 keer uit. Het aantal meldingen ligt een stuk lager dan de ruim 10.000 rond de storm op 28 oktober, zo blijkt uit cijfers van de site alarmeringen.nl.

De piek van de stormschade werd gisteren tussen 16.00 uur en 20.00 uur bereikt met 2677 telefoontjes naar de brandweer. Afgelopen nacht was het rustig met 152 meldingen.

In het begin van de middag hadden vooral de regio’s in Noord-Holland Noord, Haaglanden en Hollands Midden overlast door de storm. Daarna waren de regio’s Rotterdam en Gelderland aan de beurt. In Rotterdam werd in 24 uur tijd 196 meldingen gemaakt van stormschade, in Amsterdam kwamen 165 meldingen binnen en in Hilversum 96.

    • Marije Willems