OPCW: volledige munitie chemische wapens in Syrië is vernietigd

Het hoofdkantoor van OPCW. Foto ANP / Guus Schoonewille

Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), de internationale chemische waakhond in Den Haag, stelt vanavond dat het de vernietiging van de volledige munitie aan chemische wapens in Syrië heeft geverifieerd. Dat schrijft persbureau AP.

OPCW laat in een verklaring weten dat hun experts in Syrië ook heeft kunnen aantonen dat delen van gebouwen waar wapens worden geproduceerd zijn vernietigd. De meest recente vernietiging vond plaats in de buurt van de Syrische stad Homs. Volgens de waakhond zijn sommige panden voor de OPCW ‘onbereikbaar vanwege de onveilige situatie’, en is hier geen verificatie van mogelijk.

‘Ook alle faciliteiten voor productie chemische wapens vernietigd’

In oktober meldde de waakhond al dat alle faciliteiten om chemische wapens te produceren in Syrië zijn vernietigd. In een verklaring zegt de OPCW dat de teams in Syrië 21 van de 23 locaties hebben bezocht. De twee locaties die niet zijn bezocht waren te gevaarlijk.

Het team waarin de VN en de OPCW zich hebben verenigd is begin oktober begonnen met het vernietigen van de apparatuur om chemische wapens te maken en te vullen. Dat is de eerste stap in het proces om alle chemische wapens die het Syrische regime heeft te vernietigen.

De vernietiging van de Syrische chemische wapens moet halverwege volgend jaar zijn voltooid. Syrië zou volgens experts beschikken over zo’n 1000 ton gifgas, waaronder mosterdgas en het zenuwgas sarin.

Syrië gedwongen te stoppen met productie en gebruik chemische wapens

Syrië moet zijn gifgasarsenaal opgeven tegenover de VN naar aanleiding van de gifgasaanval nabij Damascus op 21 augustus. Deze aanval, uitgevoerd door het regime van president Assad, kostte aan honderden mensen het leven.

Toen de VS naar aanleiding van de aanval met militair ingrijpen dreigde, kwamen Rusland en Amerika een deal overeen waarin Syrië gedwongen wordt al zijn chemische wapens op te geven.

    • Annemarie Coevert