Offermanns: ik was niet de enige die geheime informatie kreeg

Tegen Ricardo Offermans werd gisteren een werkstraf van 120 uur geëist. Lekken is standaard, zei zijn advocaat.

In alle politieke partijen wordt geheime informatie uit vertrouwenscommissies gedeeld met burgemeesterskandidaten uit de eigen gelederen. „Dat is usance”, zei Ricardo Offermanns, oud-burgemeester van Meerssen en voormalig afdelingsvoorzitter van de VVD, gisteren tijdens de rechtszaak tegen hem.

Toen Offermanns solliciteerde naar de post van burgemeester van Roermond, kreeg hij van de burgemeesterslobbyist binnen de Tweede Kamerfractie, toenmalig volksvertegenwoordiger Willibrord van Beek, namen van partijgenoten bij wie hij kon informeren. Zo gaf Van Beek altijd contactpersonen van binnen en buiten de vertrouwenscommissie door aan liberale kandidaat-burgemeesters. Offermanns zag daar geen kwaad in. „De vertrouwelijkheid ging in mijn beleving over het voorkomen van lekken van namen van kandidaten.”

Offermanns hoorde het OM gisteren een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen. In 2012 praatte zijn partijgenoot Jos van Rey, destijds wethouder en adviseur van de vertrouwenscommissie, hem telefonisch meermalen bij over de gang van zaken bij de Roermondse burgemeestersbenoeming. Justitie verwijt Offermanns dat hij zich heeft laten omkopen, dat hij de vertrouwenscommissie oplichtte en dat hij vertrouwelijke informatie ontving.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat meer VVD’ers in Roermond vertrouwelijke informatie deelden of aanhoorden. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, voormalig VVD-fractievoorzitter Dré Peters, vroeg Van Rey of hij Offermanns even kon bellen over de nog geheime voordracht. Karin Straus, Tweede Kamerlid en raadslid in Roermond, kreeg de dag daarna telefoon van Van Rey. Ze moest die avond absoluut bij de stemming van de raad over de voordracht zijn. Of ze de naam van de nummer één wilde weten. Dat wilde ze wel. „Meneer RO.” Bij Straus ging geen lichtje branden. „Ricardo O.”

Offermanns’ advocaat Marijn Zuketto onderstreepte gisteren tijdens de rechtszaak dat lekken uit vertrouwenscommissies schering en inslag is. „Als er taps hadden meegelopen met alle leden, was ieder van hen betrapt op minstens één schending van de geheimhoudingsplicht.