Nog steeds stormachtig - hoogste waterpeil in Zeeland sinds 1953

Hoog water in de Willemshaven in Harlingen. Leden van de KNRM duwen een auto op het droge.
Hoog water in de Willemshaven in Harlingen. Leden van de KNRM duwen een auto op het droge. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De storm die gistermiddag over Nederland trok, is grotendeels weg, maar het waait nog steeds hard. In het noordelijke helft van het land, Zeeland en Zuid-Holland geldt nog steeds code geel, de waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Boven het oostelijk waddengebied staat nog steeds een noordwesterstorm. Volgens het KNMI blijft het vandaag de hele dag dit weer met harde tot krachtige wind. Er kunnen winterse buien voorkomen met hagel, natte sneeuw en zware windstoten van 100 km per uur. Weggebruikers moeten daardoor vanochtend rekening houden met gladheid, meldt weeronline.nl. Pas later vannacht neemt de wind wat af.

De storm leidde gisteren tot een weeralarm en code rood voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Op de Waddeneilanden werd soms zelfs windkracht tien gemeten. Rond 14 uur besloten de NS en Arriva de dienstregeling in Noord-Nederland uit veiligheidsoverwegingen te schrappen. Er werden ruim vijftig vluchten geschrapt op Schiphol. Er waren in heel Nederland meer en langere files dan normaal. De brandweer kreeg meer dan duizend meldingen van stormschade.

Ook Groot-Brittannië had flink te lijden van de storm, drie mensen kwamen daar om het leven.

Hoogste waterpeil in Zeeland sinds 1953

Het waterpeil in Zeeland steeg vannacht tot 3,99 meter boven NAP, de hoogste stand sinds de Watersnoodramp in 1953, meldt waterschap Scheldestromen. Er was gerekend op een waterstand van 3,72 meter. De Oosterscheldekering werd gisteren voor het eerst sinds 2007 gesloten vanwege de hoge waterstanden en de noordwesterstorm. Waarschijnlijk gaat de kering later vanochtend weer open.

De dijken langs de Westerschelde en de Noordzeekust hebben voor zover bekend geen ernstige schade opgelopen, zo bleek bij inspecties. Wel zijn duinen weggeslagen en is bij Koudekerke een geasfalteerde oprit ingestort. Dat heeft volgens het waterschap echter geen invloed op de sterkte van de waterkering.

Wateroverlast in Rotterdam

In Rotterdam is op meerdere plekken water over de kades gelopen door de combinatie van harde wind en springtij, meldt persbureau Novum. Op het Noordereiland komt het water soms tot kniehoogte. Bewoners worden met geluidswagens gewaarschuwd voor de hoge waterstand. Ook op het Leuvehoofd, de Oosterkade, het Bolwerk, de Maasboulevard, de Willemskade en het Scheepvaartkwartier komt het water over de kade. Omwonenden wordt geadviseerd de adviezen van hulpverleners ter plaatse op te volgen.

    • Anouk Eigenraam