Nederland treft Spanje, Chili en Australië op WK - ‘relatief slechte loting’

Het scherm waarop de loting van Oranje te zien is. Foto AFP/ Vanderlei Almeida

Het Nederlands elftal speelt volgend jaar op het WK in Brazilië tegen wereldkampioen Spanje, Chili en Australië. Dat wees de loting in Costa do Sauípe zojuist uit.

De eerste wedstrijd van Oranje is meteen de kraker tegen Spanje, een herhaling van de WK-finale in Zuid-Afrika in 2010. Spanje is ook de huidig Europees Kampioen. Daarna speelt het Nederlands Elftal tegen Austalië en vervolgens tegen Chili.

Voor in de agenda:

Dit is wanneer Oranje speelt:

Nederland - Spanje, 13 juni om 21.00 uur (onze tijd) in Salvador
Nederland - Australië, 18 juni om 18.00 uur in Porto Alegre
Nederland - Chili, 23 juni om 18.00 uur in São Paulo

De tegenstanders

Mocht de FIFA-wereldranglijst iets zeggen: Oranje - zelf nummer 9 - treft de nummer 1 (Spanje), nummer 15 (Chili) en nummer 59 (Australië):

- Spanje, gecoacht door Vicente del Bosque, is de huidig wereldkampioen en Europees kampioen. Won de finale in 2010 van Oranje met 1-0. Werd vrij gemakkelijk eerste in de kwalificatiepoule met daarin onder andere Frankrijk. Het team heeft sterspelers in de vorm van onder anderen Xávi, Andres Iniesta, Carles Puyol en Gerard Piqué.

- Chili deed het goed in de kwalificaties in Zuid-Amerika en werd achter Argentinië en Colombia derde van de negen landen. Het land speelde in 2010 ook tegen Spanje in de poule en verloor toen met 2-1. Sterspeler: Alexis Sanchez van FC Barcelona.

- Australië, gecoacht door Ange Postecoglou, is op papier het zwakste land, maar tegelijkertijd ook een land waarvan Nederland nog nooit won. Eindigde in poule Aziatische zone achter Japan. In 2006, tijdens het WK in Duitsland, werd het team geleid door Guus Hiddink. Tim Cahill is de bekendste speler van het elftal.

Van Gaal: “Wat is tevreden?”

Bondscoach Louis van Gaal vindt de poule qua tegenstanders moeilijk, zo zei hij tegen de NOS, “maar qua omstandigheden valt het best mee”. Hij wees erop dat het vanaf de poule alleen nog maar moeilijker kan, met Brazilië als mogelijke tegenstander, mocht dat land eerste worden en Oranje tweede. “En ook de omstandigheden worden zwaarder”.

Arjen Robben, momenteel geblesseerd en in ieder geval tot het einde van dit kalenderjaar uitgeschakeld noemde de poule van Oranje een “zware, maar wel heel mooie”.

‘Relatief slecht getroffen’

Onze sportredacteur Derk Walters over de loting:

“Nederland heeft het relatief slecht getroffen. Alleen poule A (Brazilië, Kroatië, Kameroen en Mexico) en D (Engeland, Costa Rica, Italië, Uruguay) lijken zwaarder. Natuurlijk tref de huidige wereldkampioen Spanje, maar ook Chili, met sterspeler Alexis Sanchez moet je niet onderschatten. Gunstig is wel dat we niet in het Amazone-regenwoud hoeven te spelen.”

Spanje is volgens Walters dan wel gevreesd, maar lijkt minder goed dan in 2010:

“Zo verloren ze eerder dit jaar op de Confederations Cup met 3-0 van Brazilië. Sterspeler Xavi is bovendien al 34 als het WK wordt gespeeld.”

Nederland lijkt dat ook, maar volgens Walters is dat niet per se zo:

“Wij lijken er wel op achteruit gegaan, vooral door onze onervaren verdediging. Maar Van Gaal is als geen ander in staat om een team te smeden van jonge talenten. Nederland zou wat dat betreft nog weleens kunnen gaan verrassen.”

De definitieve poule-indeling:

A: Brazilië, Kameroen, Mexico, Kroatië
B: Spanje, Chili, Australië, Nederland
C: Colombia, Ivoorkust, Japan, Griekenland
D: Uruguay, Italië, Costa Rica, Engeland
E: Zwitserland, Ecuador, Honduras, Frankrijk
F: Argentinië, Nigeria, Iran, Bosnië en Herzegovina
G: Duitsland, Ghana, VS, Portugal
H: België, Algerije, Zuid-Korea, Rusland

Lees ook ons liveblog terug.

    • Frank Huiskamp