Lachen om de oorlog, altijd lastig

Zien Film

One Night Stand: Verzet

Nederland 2, 21.05-22.00u.

„Het eerste slachtoffer van de oorlog is altijd het porselein.” Maar dan in mooi uitgesproken Duits, en heel vilein. Porgy Franssen geniet zichtbaar van zijn rol als Obersturmbannführer. Net als de benepen burgerman waar het om draait in Verzet – René van ’t Hof, even goed als Franssen – is hij een liefhebber van antiek porselein. Ze strijden om een uniek vaasje. De burgerman kampt ook nog met een vreselijke onderduikster (Sanne Vogel), zonder enig gevoel voor zijn collectie.

Lachen om de oorlog, altijd lastig. In Nederland doen we het nauwelijks, het is wennen. Verzet houdt het netjes, op één grap over vergassen na. De humor is subtiel, de dialoog schaars, de aankleding zorgvuldig. Het zal niet ieders smaak zijn, mooi gemaakt is het zeker.

Verzet, geregisseerd door Rob Lücker, is een van de acht korte films (50 minuten) in de reeks One Night Stand. Drie omroepen, drie fondsen, vier producenten, acht scenarioschrijvers, acht regisseurs en een staalkaart aan prachtige acteurs zorgen voor acht films, tot 24 januari op vrijdagavond.

Een gemeenschappelijk thema, funest bij zulke projecten, hebben de acht films gelukkig niet. Immigrant, hooligan, vader op zee; ze komen allemaal voorbij.

Mark Duursma