Jordanië krijgt de zetel in de VN-Veiligheidsraad die Saoedi-Arabië weigerde

De VN-Veiligheidsraad, gisteren. De leden nemen een minuut stilte in acht na het overlijden van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela.
De VN-Veiligheidsraad, gisteren. De leden nemen een minuut stilte in acht na het overlijden van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Foto AFP

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Jordanië uitgekozen om deel uit te maken van de Veiligheidsraad voor de komende twee jaar. Het land vervangt daarmee Saoedi-Arabië, dit land liet in oktober weten de toegewezen zetel te weigeren.

Van de 193 leden binnen de Algemene Vergadering stemden er 179 voor de toewijzing van de zetel aan Jordanië. Het land was geselecteerd door Arabische landen, en deze selectie is door Aziatische landen onderschreven.

Saoedi-Arabië verbaasde de diplomatieke wereld in oktober door te weigeren om plaats te nemen in de VN-Veiligheidsraad. Deze raad werd er door het Arabische land van beschuldigd te hebben gefaald om de conflicten in Syrië en tussen Israël en Palestina te beëindigen, en en om van het Midden-Oosten een zone te maken zonder massavernietigingswapens. Naast Jordanië zijn Nigeria, Chili, Tsjaad en Litouwen nieuwkomers in de Veiligheidsraad

    • Annemarie Coevert