Hollande verdubbelt troepen in CAR

Franse president vreest voor „humanitaire catastrofe” in Centraal-Afrikaanse Republiek.

Een gewonde man, gisteren in de hoofdstad Bangui van de CAR.
Een gewonde man, gisteren in de hoofdstad Bangui van de CAR. Foto AFP

Meteen nadat de VN-Veiligheidsraad gisteren unaniem had ingestemd met een Franse interventie en VN-vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), kondigde de Franse president François Hollande aan zijn troepenmacht in het door sektarisch geweld verscheurde land te verdubbelen tot ongeveer 1.200 man.

In hoofdstad Bangui, waar volgens hulporganisaties gisterochtend nog zeker 130 mensen bij aanvallen met machetes en automatische geweren om het leven kwamen, patrouilleren nu Franse militairen om verder bloedvergieten tussen moslimgroepen en christelijke milities voorkomen.

Terwijl Hollande bij zijn aantreden had aangekondigd nieuwe relaties op basis van „gelijkwaardigheid” met Afrika te willen aanknopen, is dit al de tweede keer in een jaar tijd dat hij troepen naar een voormalige kolonie stuurt om orde op zaken te stellen. Ook in Mali zijn nog altijd bijna 3.000 Franse soldaten aanwezig.

Maar de twee operaties zijn onvergelijkbaar, zei hij. In de CAR moet een „humanitaire catastrofe” voorkomen worden, terwijl Frankrijk in Mali een „terroristische invasie” tegenhield. Operatie ‘Sangaris’, vernoemd naar een tropisch vlindertje, zal naar verwachting een paar maanden duren, waarna een Afrikaanse vredesmacht onder VN-vlag het werk overneemt.

Na een machtsovername in maart door overwegend islamitische rebellen van de gelegenheidscoalitie ‘Séléka’, is de CAR in een geweldsspiraal beland. Plunderende bendes hebben het op burgers en elkaar gemunt en vechten om controle over goud- en diamantmijnen. Couppleger Michel Djotodia had Frankrijk om steun gevraagd.

Hoewel Frankrijk, anders dan in de Sahel, niet veel directe economische belangen in de CAR zelf heeft, bestaat in Parijs de vrees dat de situatie in het land het toch al fragiele hart van Afrika verder kan destabiliseren. In Frankrijk is brede politieke steun voor de missie. De impopulaire Hollande heeft in eigen land nog weinig bewegingsruimte, maar wil Frankrijk op het internationale toneel als een van de politieke grootmachten laten meetellen.