Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Hoe een T-shirt gemaakt wordt (en door wie, en wat het kost)

T-shirts-in-wording in een fabriek in Bangladesh.
T-shirts-in-wording in een fabriek in Bangladesh. Screenshot Planet Money

De kans is groot dat je op dit moment een T-shirt aan hebt. Er wel eens over nagedacht hoe dat kledingstuk tot stand gekomen is? Wie het gemaakt hebben, waar, en wat dat kostte? Planet Money (een blog en podcast over economie) volgde het maakproces van katoenplant tot shirtdrager.

Daar werd eerder dit jaar geld voor opgehaald via Kickstarter. Het doel was 50.000 dollar, er kwam bijna 600.000 binnen.

Planet Money T-shirt from Planet Money on Vimeo.

Deze week werd het eindresultaat online gezet. Het verhaal heeft vijf hoofdstukken: het katoen, de machines, de mensen, het vervoer, en ‘jij’: de drager. Elk hoofdstuk begint met een kort filmpje. Van de katoenboeren in de VS via de kledingfabrieken in Bangladesh, Indonesië en Colombia en weer terug naar de klant in Amerika: de hele reis is vastgelegd.

Hoeveel T-shirts kunnen er jaarlijks gemaakt worden van de oogst van één Amerikaanse katoenplantage? Wat kost het aan vervoerkosten om zo’n shirt-in-wording de wereld rond te sturen? Wat verdient het meisje dat in Bangladesh vele uren per dag achter een naaimachine zit? Planet Money heeft antwoorden en vertelt erover - in video, tekst, grafieken en veel verwijzingen naar aanverwante stukken. Bovendien kun je het shirt bestellen, al kan het pas komende zomer bezorgd worden.

“Even though we ordered thousands of shirts, our supplier, Jockey, wouldn’t tell us exactly what those specs were. ‘That’s our special sauce,’ said Marion Smith, a senior vice president at Jockey. It’s like the secret formula for Coke, but softer on the skin.”

Lees en kijk Planet Money makes a T-shirt.