Hier zijn je gegevens écht veilig

None
Foto Fabrice Coffrini / AFP

Achter deze kluisdeur ligt een bunker, 200 meter diep in een niet nader genoemde Zwitserse Alp, een kilometer onder de top. Gebouwd tijdens de Koude Oorlog, maar tegenwoordig in gebruik als streng beveiligd datacentrum.

Nu onze afluisteronzekerheid toeneemt en we onze gegevens verstoppen in clouds waar alles uit lijkt weg te lekken, vond datacentrum Deltalis het tijd voor een publiciteitsstunt: van de beschikbare 15.000 vierkante meter zijn er nu pas 600 in gebruik. En hier, in de buurt van het Oost-Zwitserse Attinghausen, zijn je gegevens écht veilig. Een militair beveiligingsniveau. Drie gigantische kamers uitgehouwen uit graniet. Deuren van 40 centimeter dik. Je mobieltje heeft er geen ontvangst.

Het is de ambitie van Zwitserland om dé datakluis van de wereld te worden. Het veilige imago van het land – jarenlang dé plek voor banktransacties zonder pottenkijkers – moet nu ook meer servers lokken. Dat lijkt te werken: de 55 datacentra in het land merken dat hun klandizie toeneemt, sinds de omvang van de NSA-praktijken duidelijker werd. „Het is fantastisch”, aldus de directeur van Deltalis tegen persbureau AFP. „We hoeven niet eens uit te leggen waarom klanten hiervoor moeten betalen.”