Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013: zijn de genomineerden terecht onopgemerkt gebleven?

Zondag wordt op de Beurs voor Kleine Uitgevers een nieuwe prijs uitgereikt: een bekroning voor boeken die ten onrechte geen aandacht kregen. Of was het zwijgen terecht, vraagt NRC-recensent Sebastiaan Kort zich af?

Gerrit Komrij heeft ooit gezegd, zo schrijft Kort vanmiddag in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad, dat als je als Nederlandse schrijver nooit een prijs wint, je echt niets kunt. Kort:

“En inderdaad, wie er oog voor heeft, zal constateren dat er om de haverklap ergens in het land een literaire prijs wordt uitgereikt. Zinnen, debuten, debuten van vrouwen, de beste tweede dichtbundel: overal is inmiddels een prijs voor. Sinds een jaar is er, o ironie, zelfs een Gerrit Komrij-prijs.”

En nu dan de Grote Inktslaaf Literatuurprijs, een prijs voor vergeten roman geïnitieerd door schrijver-uitgever Guus Bauer. Bauer initieerde de prijs uit onvrede: ‘De onvrede die een inktslaaf heeft’.

Allegaartje met kwaliteit

Met de samengestelde shortlist, de literaire novelle van Owen Donkers (IJsbrood), de twee literaire romans van Victor Meijer (Snoepreis) en Peter Drehmanns (De man die brak), de op muziek en literatuur gebaseerde memoires van Bart Stouten (Kersen eten om middernacht) en een bundel met kort proza van Lammert Voos (De terugkeer van het haringorakel), maakt de jury het zich niet gemakkelijk. Een allegaartje aan genres, schrijft Kort, ‘maar Bauer heeft zeker gelijk door te stellen dat er kwaliteit tussen zit’.

Zoals IJsbrood, volgens Kort een innemende over een intelligente jongen wiens rust wordt verstoord wanneer zijn ouders in een scheiding belanden:

“In de wekelijkse waterval van nieuwe boeken zal het niet meteen opvallen, maar het is een zorgvuldig geschreven klein drama dat qua toon verwant is aan de, al wél door critici omarmde, boeken van Robbert Welagen.”

In het knappe Snoepreis van Victor Meijers valt volgens Kort ‘een soortgelijke thematiek te ontwaren als in Donkers’ boek’. En ook voor de andere genomineerden voor de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 valt iets te zeggen.