GM kiest in Europa voor Opel en stopt met Chevrolet

Kwakkelend Duits merk krijgt injectie van 4 miljard euro

None
Foto Bloomberg

Met een injectie van ruim 4 miljard euro in de komende jaren heeft het Amerikaanse autoconcern General Motors gisteren het voortbestaan van zijn kwakkelende Duitse dochter Opel gegarandeerd.

Net zo belangrijk als de investering is de aankondiging dat GM vanaf 2015 stopt met de verkoop van het merk Chevrolet in Europa. Deze andere dochter van GM geldt als een belangrijke concurrent van Opel. Vorig jaar nog verklaarde de baas van Chevrolet Europa, Susan Docherty, „grote ambities” te hebben in Europa.

GM verkoopt in meer dan 140 landen ruim 5 miljoen auto’s. Opel verkoopt 1 miljoen auto’s, alleen in Europa. De uitspraak van Docherty werd in Duitsland beschouwd als een vorm van kannibalisering. Daaraan maakt het Amerikaanse moederbedrijf nu dus een eind. Alleen de Corvette blijft. GM schat dat het stoppen met Chevrolet in Europa ruim 700 miljoen euro verlies oplevert. Voor Opel, en het Britse zusterbedrijf Vauxhall, betekent dat een concurrent minder op een markt die al enkele jaren krimpt.

Opel heeft in Europa een marktaandeel 6,8 procent, Chevrolet van 1,2 procent. In de eerste tien maanden van dit jaar verkocht Chevrolet 121.621 auto’s in Europa, 18,3 procent minder dan in de eerste tien maanden van 2012. „Niet acceptabel”, oordeelde Stephen Girsky, de chef van Opel binnen GM, gisteren. „Ons vertrouwen inde merken Opel en Vauxhall in Europa groeit.”

In Duitsland beschouwt men het besluit in de VS als een overwinning van de dit voorjaar aangetreden nieuwe baas van Opel, de van Volkswagen afkomstige Thomas Neumann. Naar verluidt zit hij achter het besluit om Chevrolet terug te trekken uit Europa.

Neumann wil met de injectie van meer dan 4 miljard euro tot 2016 investeren in nieuwe modellen. In 2016 moet Opel dan ook weer uit de rode cijfers zijn.

Analisten gaan ervan uit dat de ingreep van GM nog niet betekent dat Opel nu gered is: niet iedereen die een Chevrolet wilde kopen, koopt vanaf 2015 een Opel.