‘Gijp’, Abdelkader Benali en Simon Schama vandaag in NRC Boeken

De servers van de CPNB sloegen op tilt toen bekend werd dat voetbalbiografie ‘Gijp’ genomineerd was voor de NS Publieksprijs. In NRC Boeken vandaag aandacht voor wat de bestsellerlijsten het hele jaar al aangeven: Nederland is een sportboekenland geworden. Arjen Fortuin bespreekt daarom een aantal recent verschenen sportboeken, waaronder uit 2007 afkomstige en radicaal vernieuwde

De servers van de CPNB sloegen op tilt toen bekend werd dat voetbalbiografie ‘Gijp’ genomineerd was voor de NS Publieksprijs. In NRC Boeken vandaag aandacht voor wat de bestsellerlijsten het hele jaar al aangeven: Nederland is een sportboekenland geworden.

Arjen Fortuin bespreekt daarom een aantal recent verschenen sportboeken, waaronder uit 2007 afkomstige en radicaal vernieuwde bloemlezing Sport en De Nederlandse sportliteratuur in 80 en enige verhalen van Frits Barend en Manon Colson.

Toef Jaeger interviewt in Rotterdam Michel van Egmond (1968), auteur van bestseller ‘Gijp’. Een boek, zegt Van Egmond, over een voor de voetbalwereld uniek persoon met een saai leven:

“Zijn leven is ultra-saai, hij houdt elke verandering tegen, hij heeft zijn leven teruggebracht tot niets. Maar hij is wel uniek in zijn uitspraken. Bovendien wist ik dat er achter dat enorm vrolijke van hem een andere kant zit. De voetbalwereld bestaat voor negentig procent uit mensen die hetzelfde zeggen of doen; hetzelfde kapsel hebben. René niet. Zoals hij zich in zijn boek bloot geeft is echt bijzonder. Hij gaf me alle ruimte om hem te volgen en over hem te schrijven. Dat was niet eens prettig, ik vond het een enorme verantwoordelijkheid. En in die tijd zakte hij in een depressie, maar ook daarover mocht ik gewoon schrijven. Later hoor je dan van voetballers en anderen in die wereld dat zij ook last van depressies hebben of hebben gehad, maar ze praten er niet over, dat doe je gewoon niet.”

Recensent Sebastiaan Kort bespreekt Bad Boy, de Badr Hari-roman van Abdelkader Benali. Een boek met flink wat tekortkomingen, schrijft Kort:

“Je hoeft een schrijver niet iedere uitglijder voor de voeten te werpen, maar in het geval van Bad boy is het, vooral in de tweede helft, moeilijk pagina’s te ontdekken die vloeiend lezen. Zo zijn er de bakens die ‘gekeerd’ moeten worden, is er iemand die ‘meegevoel heeft voor Amir’ en ‘hangen er vrouwen’ aan Amirs ‘lip’ (au).”

Verder in NRC Boeken onder andere besprekingen van: De geschiedenis van de Joden Simon Schama, Wij samen op stap van Leo Timmers, Kelderkoorts van Meindert Talma, Worst. Person. Ever van Douglas Coupland, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van Jonas Jonasson, Filosofie van het alsof van Hans Vaihinger en Nog een grap van Nachoem M. Wijnberg.

    • Roderick Nieuwenhuis