Geen onderzoek naar conflict NVM en dochter Realworks

Foto ANP / Erik van 't Woud

De Ondernemingskamer gaat geen onderzoek doen naar het conflict tussen de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, en haar dochterbedrijf Realworks. Dat heeft de Ondernemingskamer, een landelijk orgaan van het Gerechtshof te Amsterdam dat conflicten tussen vennootschappen beslecht, vandaag besloten.

Realworks, het grootste softwarebedrijf voor makelaars in Nederland (6 miljoen euro omzet in 2012), is voor 56 procent van de NVM en voor 44 procent van medeoprichters Jan en Theo Dorresteijn. Het dochterbedrijf had om een onderzoek gevraagd naar de samenwerking met de NVM sinds 2004, zoals deze krant eerder beschreef.

‘De NVM stelt eigen belangen boven die van het dochterbedrijf’

Volgens Realworks stelt de NVM haar eigen belangen boven die van het dochterbedrijf. Zo heeft de NVM Realworks vergeefs proberen te verbieden ook diensten aan niet-NVM-makelaars te leveren. De NVM zou het dochterbedrijf verder uit de markt willen concurreren door eigen software te ontwikkelen om het landelijke huizenaanbod mee uit te wisselen, volgens Realworks. De makelaarsvereniging zou hiermee in strijd met de samenwerkingsovereenkomst handelen.

Maar de Ondernemingskamer spreekt zich niet uit over de samenwerkingsovereenkomst en verwijst de partijen hiervoor naar de burgerrechter. Het college acht het verder niet “voldoende aannemelijk” dat de NVM haar dochter zou willen wegconcurreren met eigen softwareplannen. De Ondernemingskamer erkent dat er sprake is van “verstoorde verhoudingen”, maar ziet onvoldoende redenen om aan een “juist beleid” van de NVM te twijfelen.

NVM en Realworks pogen het conflict op te lossen

Een zogenoemd enquêteonderzoek van de Ondernemingskamer neemt doorgaans maanden in beslag en kan verstrekkende gevolgen hebben. Het college heeft ruime bevoegdheden en kan bijvoorbeeld vennootschappen ontbinden.

De NVM en Realworks doen een mediation-poging om het slepende conflict op te lossen. De NVM is verheugd met de uitspraak en vindt het tijd om “samen vooruit te kijken”, aldus een woordvoerder. Realworks wil geen commentaar geven.

    • Eppo König