Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Hoge Raad bevestigt: wanbeleid Fortis bij overname ABN

Het kantoor van Fortis in Rotterdam.
Het kantoor van Fortis in Rotterdam. Foto ANP / Koen Suyk

Fortis heeft zich rondom de overname van ABN AMRO schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat oordeelde de ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam in 2012. Dit oordeel is nu definitief doordat de Hoge Raad het cassatieberoep van Fortis vandaag heeft verworpen.

Fortis paste zich in de jaren 2007-2008 niet op tijd aan de verslechterende omstandigheden aan en hield informatie over dreigende tegenvallers lang achter. Daarmee is ‘Fortis ernstig tekortgeschoten en heeft zij gehandeld in strijd met elementaire beginselen van verantwoord ondernemerschap’, zo oordeelde de rechter vorig jaar. Ook werd de kwijting van verantwoordelijkheid deels teruggedraaid. Dat betekent dat de bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden.

Fortis vond dat bij de uitspraak van de Ondernemingskamer sprake was van ‘wijsheid achteraf’, maar de Hoge Raad wijst dat af.

ABN AMRO werd in 2007 overgenomen en opgeknipt door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Fortis legde destijds 24 miljard euro neer voor hun deel, toen de helft van de beurswaarde van de Belgische bank. Uiteindelijk slaagde Fortis er niet in de overname volledig te financieren. In oktober 2008 werd de bank vervolgens genationaliseerd.

De zaak bij de Ondernemingskamer in Amsterdam was aangespannen door een groep beleggers, onder leiding van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Met de uitspraak in de hand kunnen de aandeelhouders, die de waarde van hun aandelen Fortis na de opsplitsing en nationalisering hebben zien verdampen, een schadevergoeding gaan eisen. Hiervoor moeten aparte rechtszaken worden aangespannen.