Fiets in therapie

Fietsen van bekende Nederlanders worden in psychiatrische instellingen onder handen genomen.

Boven: De tandem van schrijfster Kristien Hemmerechts. Onder: De paradijsvogelfiets van Thé Lau
Boven: De tandem van schrijfster Kristien Hemmerechts. Onder: De paradijsvogelfiets van Thé Lau

De fiets van muzikant en schrijver Thé Lau „was bij opname zeer van slag. Hij zat totaal op slot, voelde zich vastgeroest.” Dat is te lezen op de website van het project Doorgetrapt. Om geld in te zamelen voor onderzoek naar psychoses en voor acties die de taboes rond geestelijke problemen doorbreken, werden fietsen van bekende Belgen en Nederlanders in psychiatrische instellingen ‘opgenomen’.

Ze werden er onderzocht door de patiënten en vervolgens door hen onder handen genomen, een idee van conceptueel kunstenaar Sven. Een deel van de fietsen wordt online verkocht, een deel geveild op 16 december.

De fietsen van mensen als Spinvis en Dimitri Verhulst kregen diagnoses als „van slag en steroïdenafhankelijk”. De fiets van Thé Lau ziet er na zijn „behandeling op maat” inderdaad vrolijker uit met zijn staart van kleurige spatborden. De patiënt besefte – volgens de site – door therapie: „Ik ben eigenlijk een paradijsvogel.”

Het project is een samenwerking tussen de Belgische stichting Te Gek!?, die al jaren de negatieve beeldvorming rond geestelijke problemen aanpakt, en de organisatie ‘Op de pedalen’. Die laatste verwerft al fietsend fondsen voor onderzoek naar psychoses in onder meer Maastricht UMC+, vertelt coördinator Marc Hellinckx. Te Gek!? organiseert mediagenieke acties omdat je volgens Hellinckx enkel de denkwijze van mensen kunt veranderen als je een groot publiek bereikt.

    • Sabeth Snijders