Europese Commissie deed inval bij onder andere Philips en Samsung

Exterieur van het kantoor van Philips in Amsterdam. Foto ANP/ Koen van Weel

Philips en Samsung Electronics behoren tot de bedrijven die deze week door inspecteurs van de kartelautoriteiten van de Europese Commissie zijn bezocht, omdat ze ervan verdacht worden de online verkoop van producten te hebben beperkt.

De EU onderzoekt of er sprake is van kartelvorming. Philips heeft al gezegd volledig te zullen samenwerken met de inspecteurs, schrijft persbureau Reuters. De verdachte bedrijven zouden samengewerkt hebben om de online verkoop van sommige producten te beperken. Zo zouden volgens de Europese Commissie mogelijk de prijzen voor de consumenten omhoog zijn gedreven en zouden sommige producten minder beschikbaar zijn.

Volgens Bloomberg betekent een inval niet automatisch dat de bedrijven ook daadwerkelijk de regels hebben geschonden. De Europese Commissie schrijft in haar verklaring zelf dat het gaat om een “voorbereidende” stap.

Loopt al ander onderzoek bij Philips

Het onderzoek naar online verkopen is niet het enige onderzoek dat bij Philips loopt, meldt persbureau Novum. De Europese Commissie maakte dit voorjaar bekend onderzoek te doen naar illegale afspraken over de prijzen van chips. Daar zou Philips zich tot en met 2006, het jaar waarin het bedrijf de chiptak afstootte, mogelijk schuldig aan hebben gemaakt. Vanwege een prijskartel in beeldschermen kreeg Philips daarnaast eind 2012 een boete van 313 miljoen euro van Brussel.

Ook bij Media-Saturn inval

Financieel persbureau Bloomberg meldt dat het Duitse Media-Saturn, in Nederland actief met Media Markt en Saturn, ook tot de bedrijven behoort waaraan de inspecteurs deze week een bezoek hebben gebracht.

Media Markt speelde al eerder een rol bij een grote Europese kartelzaak. De verklaringen van de winkelketen droegen bij aan de veroordeling van chipfabrikant Intel, schrijft Novum. Intel zou pc-fabrikanten en winkelketens onder druk hebben gezet om geen apparaten met chips van concurrent AMD te maken of te verkopen. Eurocommissaris Neelie Kroes, toen verantwoordelijk voor mededinging, legde Intel hiervoor in 2009 een boete van 1,06 miljard euro op.

    • Frank Huiskamp