Opinie

    • Arjen van Veelen

Elektronische rokers

None

Wegwerpsigaret.com, een webshop voor elektronische sigaretten, houdt vier middagen per week een rechtstreekse verkoop vanuit het magazijn op een industrieterreintje in Wateringen.

Woensdagmiddag ging ik er even langs. Een paar uur eerder had de Tweede Kamer zich uitgesproken voor een minimumleeftijd voor elektronische sigaretten.

Het magazijn was zo groot als een garage. Er stonden enkele vitrines met de nieuwste modellen. Het pronkstuk was de elektronische pijp, voor € 69,95. Achter een balie hielp eigenaresse Betty Op ’t Einde (52) een klant.

Betty had wel even tijd, of beter gezegd: alle tijd. Vroeger stonden er rijen voor de deur, maar sinds twee weken was haar klandizie gehalveerd. Dat kwam door het recente RIVM-rapport over de e-sigaret en alle publiciteit die daarop volgde.

‘E-sigaret net zo giftig en verslavend als echte peuk’, had het Algemeen Dagblad bijvoorbeeld gekopt. Onzin. Net als met die mandarijnen laatst, die giftig zouden zijn. Maar leg het je klanten maar eens uit.

Betty nam een hijsje van haar e-sigaret, die heel zachtjes knetterde en borrelde.

Een elektronische sigaret is eigenlijk een vernuftig waterpijpje, ongeveer zo groot als een vulpen. De sigaret heet elektrisch omdat er een batterijtje in zit dat stroom door een gloeidraadje stuurt, waardoor de vloeistof gaat verdampen. Die damp adem je in.

Elektronische rokers spreken liever van dampen dan van roken.

„Het allergrootste misverstand”, zei Betty, „is dat de e-sigaret zelf schadelijk is”.

Als je er liquid zonder nicotine in stopt, is de e-sigaret zo schadelijk als bellenblazen. Het dampen van liquid mét nicotine is ongezond, omdat nicotine nu eenmaal schadelijk is. Maar het is nog altijd veel minder schadelijk dan echte sigaretten.

Zeven jaar geleden begon ze met dampen, omdat ze van het roken af wilde. Dat was in de tijd van Super Smoker. Ze ontdekte een hechte damperscommunity op internet. Later begon ze een bloeiende webshop. Maar intussen is de aanval op de e-sigaret ingezet.

Samen met anderen richtte ze de Elektronische Sigaretten Bond Nederland op. Die bond ijvert al jaren voor zelfregulering van de branche: zaken als kinderveilige sluitingen en een leeftijdsgrens van 18 jaar – hoger dan de grens die er nu is voor echte sigaretten.

Vergeefs. Voorzitter Roel Fresow, chirurg en eigenaar van SmokeStik Europe, wordt niet gehoord door de staatssecretaris. Europa wil de e-sigaret misschien zelfs helemaal verbieden.

Komt door de lobby van de tabaks- en de farmaceutische industrie, denkt Betty. Elektronisch roken is immers geduchte concurrentie voor zowel tabak als nicotinekauwgom en nicotinepleisters.

Terwijl zelfs het RIVM de voordelen van de e-sigaret erkent. Betty citeert het recente rapport: ‘Sommige rokers kunnen door het gebruik van e-sigaretten stoppen of minderen met roken.’

Deze maand is het vijfjarig jubileum van de winkel. Omdat te vieren ontvangen klanten, die deze maand voor meer dan 50 euro bestellen, een gratis rode kersteditie van de e-sigaret.

Vroeger was dit een topperiode, vanwege de vele stoppogingen in januari. Maar laatst sprak ze een goeie klant, die had gelezen dat de e-sigaret zo gevaarlijk was, en daarom weer was begonnen met roken. Caballero.

    • Arjen van Veelen