December Puddingmaand I

None

Het jaar van de patrijs, de maand van de gebitscontrole, de kikkertiendaagse, de week van de jonge mantelzorger, het weekend van de spiritualiteit en de roodharigendag, waarom zou er niet ook een maand van de pudding zijn?

Bij deze roep ik december tot de Maand van de Pudding uit. Elke vrijdag serveert de thuiskok van dienst een pudding. Het hele spectrum komt aan bod, van een rustieke broodpudding en een rijstpudding van nobele eenvoud tot een klassieke ananasbavarois en elegante Stiltonpuddinkjes met portgelei. Dan is er iets om naar toe te leven.

We beginnen met een broodpudding van belegen proefkerststolletjes, maar het mogen natuurlijk ook plakken reguliere kerststol zijn. Waar haal ik belegen kerststolletjes vandaan, vraagt u zich misschien af. Neem van mij aan, de kerstverse stollen die nu in de winkel liggen zijn al weken, zo niet maanden geleden, gebakken. Kerstvers is een relatief begrip. De kleine stolletjes zijn handzaam als u individuele puddinkjes wil maken. Lage crème bruléeschaaltjes zijn daarvoor goed bruikbaar.

Snijd de kerststolletjes in plakken. Wip de amandelspijs eruit. Bestrijk een zijde van elk plakje kerststol met de spijs. Bestrijk een ovenvaste schaal met wat van de boter. Schik de plakjes kerststol dakpansgewijs in de schaal met de bespijsde kant naar beneden. Kluts het ei door de melk. Giet de ei-melk over de plakjes kerststol. Geef de plakjes kerststol een kwartiertje de tijd om de ei-melk op te zuigen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bestrooi de plakjes kerststol met een mengsel van suiker en kaneel. Leg er vlokjes boter op. Bak de broodpudding ongeveer een half uur op 200 graden tot zich een aantrekkelijk bruin korstje heeft gevormd. Serveer de broodpudding warm. Er mag een bolletje vanille-ijs bij, maar zonder dat smaakt het ook voortreffelijk. Het is tenslotte de maand van de pudding, niet van het bolletje vanille-ijs.

    • Joep Habets