Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Na een recordaantal stemmen voert Queen opnieuw de Top 2000 aan

VanVelzen tijdens het Top 2000 Sing Along concert in Ahoy.
VanVelzen tijdens het Top 2000 Sing Along concert in Ahoy. Foto ANP/Levin den Boer

Queen staat met het nummer Bohemian Rhapsody weer bovenaan in de Top 2000 van Radio 2. Het is de dertiende keer dat het nummer de lijst aanvoert. Nooit eerder is er zoveel gestemd voor de lijst: 3,3 stemmen zijn er uitgebracht.

De top drie bevat geen verrassingen dit jaar: de Eagles staan met Hotel California op de tweede plaats, Stairway to Heaven van Led Zeppelin maakt de top drie af. Luisteraars konden vanaf zaterdag stemmen op hun favoriete nummers.

Veel jongeren kozen voor Queen

Vooral veel jongeren kozen voor Bohemian Rhapsody, dat in 1975 uitkwam. Radio 2-zendermanager Kees Toering over de top 3:

“Bohemian Rhapsody op nummer een is misschien dan wel niet zo spannend, maar ik vind het opvallend dat dit nummer ook bij jongeren zo goed scoort. Ouderen geven blijkbaar het stokje door aan de jongere generatie.”

Bohemian Rhapsody stond alleen in 2005 en 2010 niet bovenaan de Top 2000. Toen werd de lijst aangevoerd door respectievelijk Avond van Boudewijn de Groot en Hotel California van Eagles.

De complete lijst wordt op 23 december onthuld door Frits Spits in zijn radioprogramma Tijd voor Twee. Radio 2 zendt de Top 2000 uit van 25 december tot en met 31 december.