De economie groeit, maar Brit moet meer inleveren

De Britse pensioenleeftijd gaat omhoog en er komen voor 1 miljard aan extra bezuinigingen. Ondanks onverwachte economische groei.

Glasgow. Lokale overheden worden ontzien bij de gisteren aangekondigde nieuwe Britse bezuinigingen.
Glasgow. Lokale overheden worden ontzien bij de gisteren aangekondigde nieuwe Britse bezuinigingen. Foto Getty

De Britse economie zal dit jaar met 1,4 procent groeien, in plaats van de verwachte 0,6 procent. Daardoor hoeft er minder geleend te worden. De werkloosheid daalt zo snel, dat het percentage werklozen al volgend jaar onder de 7 procent is – het criterium voor de Bank of England om het historisch lage renteniveau van 0,5 procent te verlaten.

De gecorrigeerde cijfers laten bovendien zien dat er in 2012 nooit sprake is geweest van een double dip-recessie.

Dat is goed nieuws. Maar toch was de Britse minister van Financiën George Osborne voorzichtig in zijn gisteren gepresenteerde herfstbegroting, de geplande herziening van de Miljoenennota van mei: „De verbeterde economische vooruitzichten betekenen niet dat we vrijuit gaan en geen moeilijke beslissingen hoeven te nemen”.

Want hoewel de export langzaam aantrekt, blijft het Verenigd Koninkrijk afhankelijk van Europese en Amerikaanse markten. „Te afhankelijk”, meent Osborne. En weliswaar is het begrotingstekort, in 2010 nog 11 procent, nu 6,8 procent van het bruto binnenlands product. Maar dat is nog steeds te hoog.

De Britse schuld groeit bovendien: van 75,5 procent van het bbp nu naar een verwachte 80 procent in 2015. Pas daarna zal een daling inzetten.

Het betekent dat Osborne opnieuw een bezuiniging aankondigde. De komende drie jaar wordt er nog eens 1 miljard pond (119 miljard euro) per jaar extra gekort, bovenop de ruim 85 miljard pond die al is ingeleverd. Alleen gezondheidszorg, onderwijs, ontwikkelingshulp, lokale overheden en de inlichtingendiensten ontkomen aan bezuinigingen. Alle andere ministeries moeten opnieuw inleveren.

Een deel van de bezuinigingen is het gevolg van regeringsbeleid. Er is geld nodig om alle kinderen tot zeven jaar gratis schoollunches te verstrekken – een plan van de Liberaal-Democraten – en getrouwde stellen een belastingvoordeel te geven – een plan van de Conservatieven. Volgens de coalitieregering helpen beide maatregelen armere gezinnen.

Volgens oppositiepartij Labour merkt de burger echter nauwelijks wat van de economische groei. Schaduwminister van Financiën Ed Balls zei gisteren dat de gemiddelde werknemer 1.600 pond per jaar minder te besteden heeft dan voordat de regering- Cameron in 2010 aantrad. „Dat toont dat de minister geen voeling heeft met de crisis in de kosten van levensonderhoud van miljoenen mensen in ons land”, zei Balls. Hij wees erop dat prijzen nog altijd sneller stijgen dan lonen. Vorige maand bleek dat het consumentenvertrouwen weliswaar stijgt, maar in het laagste tempo sinds 2010.

Balls herinnerde eraan dat Osborne had beloofd dat hij het begrotingstekort in 2015 zal hebben opgelost. „Nu verwacht hij dat we hem feliciteren omdat hij zegt dat het hem in 2019 lukt.” En: „Al uw rookgordijnen verdoezelen niet dat u 198 miljard pond meer leent dan u in 2010 van plan was.”

    • Titia Ketelaar