‘Daders uit Saoedi-Arabië pleegden aanslag in Jemen’

Rook afkomstig van het Jemenitische ministerie van Defensie.
Rook afkomstig van het Jemenitische ministerie van Defensie. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Twaalf aanvallers, van wie de meesten afkomstig zijn uit Saoedi-Arabië, zijn verantwoordelijk voor de aanslag op het Jemenitische ministerie van defensie in de hoofdstad Sanaa. Dat heeft een onderzoekscommissie van het Jemenitische leger vanavond verklaard tegenover persbureau AP.

Een auto explodeerde tijdens de aanslag bij de ingang van het ministerie. De aanslag op het gebouwencomplex kostte aan 56 mensen het leven, en zeker 215 mensen raakten gewond. De aanslag volgde na een nachtelijk vuurgevecht tussen regeringstroepen en gewapende mannen.

Twee fasen

Volgens de onderzoekscommissie bestond de aanslag uit twee fasen. In de eerste fase werd een auto volgeladen met explosieven tot ontploffing gebracht bij het complex. Vervolgens splitsen de aanvallers zich op in twee groepen. De ene groep viel een militair hospitaal aan, de andere groep een laboratorium. Iedereen die zich op het pad van de aanvallers bevond werd gedood.

In totaal kwamen elf van de twaalf aanvallers om het leven. Of de twaalfde aanvaller werd opgepakt of is gevlucht is nog niet bekend.

    • Annemarie Coevert