Chauffeurs taxi haken massaal af in A’dam

Taxi’s op standplaats Leidseplein, Amsterdam. Bijna een kwart van de taxichauffers is afgehaakt sinds de invoering van nieuwe beleidsregels. Foto Olivier Middendorp

Amsterdam is bijna een kwart van zijn taxichauffeurs kwijtgeraakt sinds de invoering van nieuwe beleidsregels deze zomer. Voor juni reden er naar schatting nog 4.000 chauffeurs in de stad, nu zijn het er nog 3.129. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente.

Sinds juni is de Amsterdamse taxibranche vergund aan zogeheten Toegelaten Taxi Organisaties (TTO). Alleen taxi’s met een daklicht van een van de toegelaten bedrijven mogen klanten in de stad oppikken of bij de officiële standplaatsen staan wachten op een oproep.

De bedoeling van de nieuwe regels was een branche op te schonen die een slechte reputatie had bij klanten uit binnen- en buitenland. Verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes zei voor invoering van de regels dat „92 procent van de taxibranche deugt”. Hij dreigde met „ijzingwekkende dwangsommen” tot 28.000 euro voor overtreders.

De meeste chauffeurs hebben bij de invoering van het nieuwe beleid geen vergunning aangevraagd. Van elf is sinds juni de vergunning ingetrokken. Meestal gebeurde dat omdat de politie hen had betrapt op gevaarlijk rijgedrag.

Sinds juni heeft de dienst Stadstoezicht ongeveer 13.000 controles uitgevoerd op individuele taxi’s. Vier keer zijn alle standplaatsen tegelijk gecontroleerd. Veertig taxichauffeurs zijn in de afgelopen maanden betrapt toen ze klanten oppikten terwijl ze geen TTO-vergunning hadden. Vijftien van hen hebben een dwangsom opgelegd gekregen.

Ruim 500 boetes werden uitgeschreven voor verkeersovertredingen als foutparkeren, stopverboden negeren, aanwijzingen niet opvolgen. Bovenop de boetes komen ook nog sancties die de taxibedrijven moeten opleggen aan de chauffeurs die dit soort overtredingen begaan. Die sancties lopen van voorwaardelijke tot onvoorwaardelijke schorsingen en dus tijdelijk geen inkomsten.

De gemeente heeft zelf 196 keer een sanctie opgelegd aan individuele chauffeurs.