‘Burgemeesters Heusden en Gilze en Rijen: drugsaanpak staat onder druk’

Hennepkwekerij in Made. Burgemeesters in Brabant maken zich zorgen over de toename van drugscriminaliteit in kleinere steden in de provincie.
Hennepkwekerij in Made. Burgemeesters in Brabant maken zich zorgen over de toename van drugscriminaliteit in kleinere steden in de provincie. Foto ANP / Robert van den Berg

De Brabantse burgemeesters van Gilze en Rijen en van Heusden, Jan Boelhouwer en Jan Hamming, waarschuwen ervoor dat de aanpak van drugscriminaliteit in kleinere gemeenten in Brabant onder druk staat. In een ingezonden brief in Trouw schrijven ze vandaag dat dit te wijten valt aan de terugtrekking van de nationale politie uit landelijke gebieden.

De bezuinigingen, sluiting van politiebureaus in middelgrote gebieden en de aanpak van drugscriminaliteit door de nationale politie in de grote steden in Brabant leidt volgens hen tot een toename van criminaliteit in kleinere steden. De burgemeesters waarschuwen voor een waterbedeffect. Boelhouwer en Hamming schrijven in de krant:

Op zich is de nationale politie een goede zaak. Maar we maken ons wel zorgen over de manier waarop zij de zorg voor het landelijk gebied invult. We zien namelijk een ontwikkeling waarbij de politie zich aan het terugtrekken is uit het landelijk gebied.

De burgemeesters zeggen dat door het verdwijnen van kleine politiebureaus kennis verloren gaat. In de krant zegt Hamming:

“Ik ben mij rot geschrokken. Harddrugs, xtc, hennep, motorclubs, we zien van alles. Ook dat de scheiding tussen boven- en onderwereld vaak dun is en de handhaving niet op orde.”

    • Anouk Eigenraam