Bitcoins delven

Na oud-bankier Alan Greenspan is nu ook China negatief over de Bitcoin

1Wat is het?

Bitcoin is virtueel geld dat over en weer kan worden overgemaakt zonder tussenkomst van een financiële instelling zoals een bank. Geld overmaken gaat praktisch zonder transactiekosten.

De opzet van Bitcoin is decentraal: zonder instanties of banken die Bitcoins uitwisselen. Bitcoins kun je wel kopen met, of inwisselen tegen regulier geld. Eén Bitcoin was vanochtend 790 euro waard: de koers daalde gisteren hard nadat de Chinese Volksbank stelde de munt niet te accepteren.

Bitcoins worden niet gedrukt, zoals geld, maar gedolven (mining) door iedereen die daarvoor een speciaal programmaatje installeert. Wiskundige vraagstukken oplossen wordt beloond met Bitcoins. Dit gaat in een traag tempo, waardoor het aantal Bitcoins beperkt blijft. Er zijn nu 12 miljoen Bitcoins in omloop.

De computers die minen, vormen tegelijkertijd het netwerk dat de Bitcoinbetalingen faciliteert. Deze betalingen worden vastgelegd in een blockchain (het Bitcoin-kasboek dat gedeeld wordt tussen alle bitcoingebruikers). In totaal worden er 21 miljoen Bitcoins gemaakt, die in 2140 gemined zullen zijn.

2Hoe werkt het?

Wie Bitcoin wil overmaken heeft allereerst een Bitcoinadres nodig – te vergelijken met een rekeningnummer. En een Bitcoinportemonnee om Bitcoins in op te slaan. Een portemonnee openen kan op twee manieren: op de persoonlijke computer of online. Op de pc kun je een programma downloaden dat fungeert als portemonnee, bijvoorbeeld MultiBit.

Er zijn ook online diensten die een portemonneedienst aanbieden. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker vanaf elk apparaat met internetverbinding bij zijn portemonnee kan, maar hiermee legt de gebruiker wel zijn portemonnee in handen van een ander. Online zijn er veel plekken waar euro’s zijn om te wisselen voor Bitcoins. Op de meeste plekken kun je met iDeal betalen en direct Bitcoins ontvangen.

Het enige dat een gebruiker moet weten om Bitcoins aan een ander te kunnen overmaken is het Bitcoinadres van de ontvanger. In je portemonnee vul je het over te maken bedrag in. Dat kan in Bitcoin, maar de meeste programma’s rekenen een bedrag in euro’s direct om in het bijbehorend aantal Bitcoins.

Stijn Bronzwaer

    • Stijn Bronzwaer