En wat vinden ze in Spanje en Chili van de loting? Angst voor Oranje…

In Chili denken ze dat het “heel moeilijk” wordt op het WK tegen Oranje. “Maar we kunnen voor een verrassing zorgen.” Zowel in het Zuid-Amerikaanse land als in Spanje wordt Oranje gevreesd.

Arjen Robben en Robin van Persie worden als de absolute sterren van het huidige Nederlands elftal gezien. ANP / Koen van Weel

In Chili denken ze dat het “heel moeilijk” wordt op het WK tegen Oranje. “Maar we kunnen voor een verrassing zorgen.” Zowel in het Zuid-Amerikaanse land als in Spanje wordt Oranje gevreesd.

De grootste krant van Chili, El Mercurio, laat analisten als coach Cesar Vaccia zeggen dat overleven in een groep met de wereldkampioen én de vice-wereldkampioen “heel zwaar en en heel moeilijk wordt”.

“Het opnemen tegen landen als Spanje en Nederland zal altijd heel lastig zijn, maar we moeten ons ook realiseren dat deze teams niet altijd hun niveau halen op eindtoernooien. Ik geloof dat Chili het team heeft om voor een verrassing te zorgen.”

‘Doen niet voor ze onder’

El Mercurio schrijft verder bij monde van diverse Chileense voetbaltrainers dat Chili genoeg goede spelers in Europese competities heeft spelen om mee te kunnen op het allerhoogste niveau. “We doen niet onder voor de toplanden”, zegt Nelson Acosta die Chili naar het WK ’98 leidde. “We moeten erin geloven dat we van iedereen kunnen winnen.”

Het Chileense dagblad La Segunda heeft bondscoach Jorge Sampaoli verleid tot enkele uitspraken, zoals “een zeer zware groep” en “spelen tegen wereldploegen is meestal het moeilijkst”.

“We spelen onze laatste wedstrijd tegen Nederland. Dat had ik liever andersom gezien. We zullen ons optimaal moeten voorbereiden de komende zes maanden.”

‘Van Gaal laat Oranje weer voetballen’

La Segunda blikt ook alvast even vooruit. Wordt Chili tweede achter Spanje, dan treft het dus vrijwel zeker Brazilië, net als in 1998 en 2010. Beide keren mocht Chili de koffers pakken.

De nationale televisiezender 24 Horas refereert naar Oranje als de Tulpentafel die onder Louis van Gaal weer het typisch Hollandse spel speelt nadat onder Bert van Marwijk in 2010 vooral “hard” gespeeld zou zijn.

“Oranje probeert de vloek van drie verloren WK-finales te breken geleid door de uitmuntende Van Persie en Robben, die leiding geven aan de jeugd met Strootman, Lens en Janmaat. Let ook op Rafael van der Vaart.”

De zender sprak ook met Van Gaal die de Chileense televisie toevertrouwde Chili al bestudeerd te hebben. “Geen slecht ploegje. Een groot voetballand.” Dat de bondscoach zei in zijn tijd bij Bayern de Chileense sterspeler Arturo Vidal te hebben willen halen, gaat erin als koek.

España en un grupo letal

Zowel de Chileense als Spaanse media zijn er nog niet zo zeker van dat groep D met Uruguay, Italië, Costa Rica en Engeland de groep des doods is. Spanje, Nederland en Chili bij elkaar is voor menigeen toch echt een nog dodelijkere poule.

“Geen geluk”, schrijft de vooraanstaande krant AS. “Onze eerste wedstrijd is dezelfde als onze laatste op een WK.” Oranje wordt geportretteerd als de “eeuwige titelkandidaat” die wacht op zijn moment.

“Nederland heeft het materiaal om minstens bij de beste acht van het toernooi te geraken. Alles is mogelijk met een coach als Van Gaal, spelers als Van Persie, Robben en Strootman en veteranen als Sneijder en Van der Vaart.”

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque zei dat hij al een voorgevoel had. “Ik wist wel dat we Oranje direct weer zouden treffen. Ze hebben nog een aantal dezelfde excellente spelers, maar ten opzichte van de finale in 2010 is het middenveld en de verdediging wel wat veranderd.”

Twitter avatar andresiniesta8 Andrés Iniesta Apasionante grupo para empezar el Mundial… Vamos!!! @SeFutbol
Twitter avatar 3gerardpique Gerard Piqué Nadie dijo que fuera fácil.. Holanda, Chile y Australia en el grupo! #Brazil2014

En in Australië?

Daar is men nog niet helemaal bekomen van de schrik. Of daar is het gewoon allemaal niet zo belangrijk. Niet al te veel mediaandacht daar, mede doordat de belangrijke cricketwedstrijden tegen Engeland worden gespeeld.

Twitter avatar Tim_Cahill Tim Cahill SPAIN, HOLLAND AND CHILE. What an amazing group to be in. This is the beauty of WORLD CUPS #GroupB #Brazil2014 @FOXSportsNews @FOXFOOTBALL

Bondscoach Ange Postecoglou laat in elk geval weten dat spelen tegen een land als Oranje de reden is dat je naar het WK wil.

“We gaan in elk geval wat geweldig voetbal zien, dat is zeker. De Nederlanders hebben altijd goed voetbal laten zien. Onze groep lijkt de zwaarste, maar ik hoop dat het de groep met het beste voetbal zal blijken en dat wij daaraan bij kunnen dragen.”

De nationale krant The Australian doet de loting af met een standaardbericht van de persbureaus. The Sydney Morning Herald beschouwt de groep als het beste wat Australië had kunnen treffen. De krant ziet met zulke tegenstanders kansen voor de voetbalsport in Australië om te groeien in aandacht en fanatisme. Ontzag is er zeker voor Oranje:

“With superb, match-winning individuals the like of which we aim to produce and very high tactical quality we are seeking to emulate, plus the presence of Van Gaal, like Hiddink a master practitioner, means the Dutch are a significant threat for the title.”

    • Jules Seegers