De WK-loting van vanmiddag riekt: wat brengt het balletjesgraaien Oranje?

Sepp Blatter en Jerome Valcke tijdens een ontluisterende (zie audio in artikel) persconferentie eerder deze week.
Sepp Blatter en Jerome Valcke tijdens een ontluisterende (zie audio in artikel) persconferentie eerder deze week. AFP / Nelson Almeida

Vrijwel elke voetballoting geeft gedonder, zeker in combi met een dubieus instituut als Sepp Blatters FIFA. Vanmiddag wordt bekend wie Oranje in juni treft op het WK in Brazilië. En natuurlijk stinkt het zaakje nu al en is de KNVB niet blij, al mag de bond dat zichzelf kwalijk nemen.

De KNVB is namelijk op voorhand al een beetje boos. Mogelijk eindigt Oranje namelijk in de ongunstigste van de vier potten die een rangschikking trachten aan te brengen onder de 32 deelnemende landen. Pot 2 is het schrikbeeld.

Pot 2 betekent dat je niet in pot 4 zit, en dat is the place to be voor Oranje want dan ontloopt het in de poulefase bijvoorbeeld Frankrijk, Engeland, Italië en Portugal. Het mooiste is pot 1, waar de groepshoofden in zitten, maar dat feestje werd door de KNVB eigenhandig en vakkundig om zeep geholpen. Daarover zo meer.

1. Verloopt de loting eerlijk?

Normaal gesproken zit Nederland in de begeerde pot 4 met Europese landen en zou Frankrijk als laagst geklasseerde van dat setje worden veroordeeld tot pot 2 met daarin Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse teams. Maar de FIFA, in al haar ondoorgrondelijke wijsheid, spaart Les Bleus mogelijk en dat kan ten koste gaan van Oranje:

Wat er ook nog mag opborrelen in het brein van Blatter; de loting begint vanmiddag om 16.30 uur Nederlandse tijd, duurt anderhalf uur en is live te volgen via de NOS.

2. Hoezo heeft Nederland de slechte ranking zelf veroorzaakt?

De KNVB had zich de discussie kunnen besparen als het Nederlands elftal afgelopen zomer geen lucratieve oefentrip naar Azië had gepland, schreef NRC Handelsblad gisteren.

“Nu zou dat financiële snoepreisje zomaar geld kunnen gaan kosten. In het hete Jakarta stonden op 6 juni van dit jaar Nederland en Indonesië tegen over elkaar. De nummer vijf van de wereldranglijst won gemakkelijk van de nummer 170: 3-0. Door de lage notering van de voormalige kolonie verloor Nederland punten op de wereldranglijst, en gaat Zwitserland als het laatste groepshoofd de WK-loting in.”

In 1986 gebeurde het voor het laatst dat een land (Argentinië) wereldkampioen werd zonder groepshoofd te zijn geweest.

3. Wie goochelen met alle potten?

De FIFA heeft maar liefst acht assistenten ingevlogen om Jérôme Valcke, waterzakkendrager van Blatter, te helpen met het ballenspel. Het gaat om lieden uit elk van de acht landen die ooit wereldkampioen werden.

Aanwezig zijn de Spanjaard Fernando Hierro (aanwezig op vier WK’s), Fabio Cannavaro (wereldkampioen in 2006), Cafú (wereldkampioen met Brazilië in 1994 en 2002), Zinedine Zidane (won de beker in 1998), onze vriend Lothar Matthäus, Mario Kempes (in ’78 ten koste van Oranje wereldkampioen) en Geoff Hurst (hattrick in WK finale ’66). Opvallend is de laatste naam: Alcides Ghiggia, die in 1950 voor tweehonderdduizend Braziliaanse fans in het Maracaña namens Uruguay de wereldbeker wegplukte.

4. Wat zijn de vooruitzichten?

Uitgaande van het originele scenario met Oranje in pot 4…

  • …is het zaak uit pot 1 in elk geval Brazilië, Argentinië, Duitsland en Spanje te ontlopen. Zwitserland zou ideaal zijn. België, Uruguay en Colombia: suboptimaal.
  • …lijken uit pot 2 op het eerste gezicht alleen Ivoorkust en Chili pittige tegenstanders. Ghana en Ecuador kan lastig zijn, Algerije, Kameroen en Nigeria mogen geen probleem zijn.
  • …komt uit pot 3 de schietschijf met de VS als hoogst genoteerde (13) opponent, gevolgd door Mexico (24). In pot 3 zit verder onder meer Iran, waar Oranje slechts één keer tegen uitkwam (WK ’78, 3-0) en Costa Rica en Honduras. Tegen die laatste twee speelde Nederland nog nooit.

De generale repetitie van de loting leverde woensdag een aardige indeling op voor Oranje:

Poule F
Colombia
Kameroen
Honduras
NEDERLAND

Frankrijk werd gewoon in pot 2 gezet en eindigde in een poule met Italië en Brazilië. Maar ‘gelukkig’ wordt er vanmiddag dus eerst geloot wie van de Europese landen in dat ongewenste balletje in pot 2 terechtkomt. Met de aanwezigheid van Zidane, Valcke en Michel Platini zal dat vast Frankrijk niet worden.

Komt Oranje onverhoopt in pot 2 terecht, dan dreigt de poule des doods: sowieso gekoppeld aan Argentinië, Brazilië, Colombia of Uruguay en mogelijk ook aan Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal of Rusland.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, vanuit Brazilië:

5. Hoe gaat de loting nou in z’n werk?

De show mag dan anderhalf uur duren, de loting an sich slechts 35 minuten. Dat scheelt. Wat er gaat gebeuren in acht stappen:

  1. Eerst wordt dus het negende Europese land uit pot 4 geloot en in pot 2 gestopt;
  2. De acht groepshoofden uit pot 1 worden verdeeld over de poules A tot en met H, met Brazilië sowieso in A;
  3. Een van de Zuid-Amerikaanse groepshoofden (Brazilië, Argentinië, Uruguay of Colombia) wordt willekeurig uitgelicht;
  4. Het Europese team uit pot 2 (zie stap 1) wordt bij dit uitgelichte Zuid-Amerikaanse land in de groep gestopt;
  5. Pot 2 wordt dan verder leeg gegrabbeld en over de overgebleven zeven poules verdeeld;
  6. Pot 3 en 4 worden op eenzelfde wijze verdeeld over de poules A tot en met H.
  7. De positie binnen een poule wordt geloot om wedstrijdschema en speelsteden te bepalen. Dit is geen onbelangrijke stap omdat in ongunstige gevallen teams bijna 9.000 km zullen moeten reizen tussen wedstrijden in en sommige speelsteden zich in een veel warmer klimaat bevinden dan anderen.