Rijkswaterstaat verwacht hoge waterstanden

Foto ANP

Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluiten in het Noord-Hollandse Den Oever een waterdoorgang in de dijk, een zogenoemde coupure. Er raast een storm over Nederland en vannacht worden hoge waterstanden verwacht. Het KNMI heeft een „weeralarm” afgegeven voor het noorden en noordwesten van Nederland. Daar kunnen „zeer zware windstoten” voorkomen van 100 tot 130 kilometer per uur. In de loop van de avond neemt de wind iets in kracht af. In de rest van het land is de wind iets minder hard. Daar geldt een waarschuwing voor „gevaarlijk” of „extreem” weer. De hoogste waterstanden, als gevolg van springtij, worden vannacht langs de kust verwacht. Rijkswaterstaat sluit dan de Oosterscheldekering en de Algerakering in de Hollandse IJssel. Ook de zeesluizen bij Terneuzen en IJmuiden gaan dicht, met vertraging voor de scheepvaart tot gevolg. De hoogste waterstanden worden bij Vlissingen verwacht, 3.80 meter boven NAP, misschien zelfs 4.20 meter.