Zombie-achtige goedheiligman

Zien Film

Sint (Dick Maas, 2010)

RTL 7, 22.05-23.45 u.

Voor mensen die gruwelen van het Sinterklaasfeest biedt RTL 7 een fijn alternatief: de met veel zwarte humor gelardeerde horrorversie van de Sinterklaasmythe. Bij Dick Maas is Sint een zombie-achtige goedheiligman. Pakjesavond is ‘pakavond’, en daarbij moeten zoveel mogelijk kinderen worden gedood.

De moordlustige Niklas (Huub Stapel) komt wraak nemen voor leed dat hem is aangedaan op 5 december 1492. Dit is te zien in de proloog, waarna er nóg een proloog volgt die zich afspeelt op 5 december 1968 en waarin hij een gezin vermoordt dat naar het spelletje Wie van de Drie kijkt. Net op het moment dat het hoofd van een vast panellid, de acteur Albert Mol, te zien is, spat het bloed over de beeldbuis. Een typisch voorbeeld van Maas’ morbide humor.

De enige overlevende van Niklas’ slachting is het jongetje Goert, inmiddels politie-inspecteur. In Goerts missie om Niklas voor eens en altijd naar de hel te sturen wordt hij bijgestaan door Frank (Egbert-Jan Weeber), die zijn ex-vriendin als Sinterklaascadeau een vibrator geeft. Een Maasfilm zonder seksgrappen kan natuurlijk niet.

André Waardenburg