Racisme-rel brengt FIFA weer eens in verlegenheid

Wéér een relletje in Brazilië, vlak voor de groepsloting. De twee bekende soapacteurs die de trekking zouden presenteren, zouden zijn gevetood door de internationale voetbalbond FIFA vanwege hun donkere uiterlijk. In plaats daarvan schoof de voetbalbond een blank koppel naar voren.

De FIFA ontkent ten stelligste. In een verklaring liet de bond weten dat de selectie van het blanke koppel, een model en een tv-presentator, vooral gebaseerd is op eerdere gunstige ervaringen met de twee. „De houding van de FIFA tegen enige vorm van racisme en discriminatie, die zelfs reglementair is vastgelegd, is algemeen bekend.”

De beschuldiging – opmerkelijk omdat de trekking plaatsvindt in de provincie met het grootste aantal zwarte Brazilianen – werd de wereld in gebracht door weekblad Veja. Het rechts-conservatieve magazine staat bekend om zijn felle campagnes. De journalistieke mores worden nogal eens genegeerd, ten gunste van een smeuïg schandaal. Veja heeft een oplage van ruim een miljoen en is een van de best gelezen bladen van het land.

Of het waar is, deed er al snel niet meer toe. Het schandaal raakt een gevoelige snaar in Brazilië en (sensatie)media gingen ermee aan de haal. Door zijn slavernijverleden heeft het land veel afro-Brazilianen, maar racisme is een veelvoorkomend probleem. Oók in het voetbal, al hebben veel Braziliaanse voetballers Afrikaanse roots. Begin dit jaar werd Danilo veroordeeld voor racistische uitlatingen die hij in 2010 deed op het veld. Hij spuugde op een zwarte tegenstander en noemde hem een aap.

Racistisch of niet, de rel is opnieuw slechte pr voor zowel de FIFA als WK-gastland Brazilië. Vorige week stortte in São Paulo een kraan op het stadion waar de openingswedstrijd wordt gespeeld, met twee doden tot gevolg.