VN-Veiligheidsraad gaat akkoord met buitenlandse interventie CAR

Soldaten van de rebellenbeweging Seleka, die de macht heeft in de CAR, vandaag in de hoofdstad Bangui.
Soldaten van de rebellenbeweging Seleka, die de macht heeft in de CAR, vandaag in de hoofdstad Bangui. Reuters / Emmanuel Braun

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen waarin staat dat Franse en Afrikaanse troepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek burgers met geweld mogen beschermen. Ook wordt de VN gevraagd zich voor te bereiden op een mogelijke vredesmissie.

Dat meldt persbureau Reuters. De vijftien landen tellende Veiligheidsraad nam de resolutie unaniem aan. Ban Ki-moon is gevraagd als secretaris-generaal mensenrechtenschendingen te onderzoeken. Unicef luidde eerder dit jaar de noodklok over kindsoldaten in het Afrikaanse land.

Chaos en sektarisch geweld

Het mineraalrijke land met 4,6 miljoen inwoners is verzonken in chaos en geweld sinds Seleka-rebellen president Francois Bozize afzetten in maart. Veel rebellen zijn afkomstig uit buurlanden Tsjaad en Soedan. Er is sinds de laatste maanden veel geweld tussen de strijders van het Selekacollectief, die voornamelijk moslim zijn, en christelijke milities. De helft van de inwoners van de CAR zijn christen en ongeveer 15 procent is moslim. Onze correspondent Koert Lindijer schreef een reportage over het gebied:

Plunderende strijdgroepen, roofbendes en buitenlandse huurlingen vechten om de eigendommen van de burgers en de controle over goud- en diamantmijnen. Religieus-ideologische motieven speelden nog nauwelijks een rol toen de strijd eerder dit jaar losbarstte, maar na enkele maanden van chaos tekent zich nu een scheidslijn af tussen christenen en moslims. De plunderaars trokken een kleine moslimminderheid – 15 procent van de bevolking – gaandeweg in hun kamp. De christenen antwoordden met zelfverdedigingsmilities en zijn, zeggen sommigen, er inmiddels op uit om de moslims uit te roeien.

Bijna honderd doden bij gevechten in hoofdstad

Gevechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek tussen islamitische rebellen en strijders van een christelijke militie hebben aan zeker 98 mensen het leven gekost. Dat hebben ooggetuigen gezegd. Een verslaggever van persbureau AP telde 48 lichamen in een moskee in de hoofdstad Bangui. Artsen zonder Grenzen bevestigde nog eens vijftig doden.

De christelijke militieleden, die zich tegen de islamitische regering verzetten, vielen de hoofdstad voor zonsopgang aan. Het was de ernstigste geweldsuitbarsting sinds de coup in maart. De rebellen die nu aan de macht zijn worden beticht van talloze mensenrechtenschendingen. Hetzelfde geldt echter voor de christelijke milities, die in moslimgemeenschappen slachtingen zouden hebben aangericht.