Iconisch schilderij van Norman Rockwell brengt 46 miljoen dollar op

Oud dametje bidt in ruig café. Norman Rockwells Saying Grace (1951, verf op doek, 109×104 cm).
Oud dametje bidt in ruig café. Norman Rockwells Saying Grace (1951, verf op doek, 109×104 cm). Foto AP

Saying Grace stond Thanksgiving 24 november 1951 op de cover van het Amerikaanse tijdschrift The Saturday Evening Post. Gister bracht het origineel van schilder Norman Rockwell 46 miljoen dollar op (34 mln euro). Het werd samen met nog twee andere Rockwells bij Sotheby’s in New York geveild.

Geen kunstenaar wist Amerika zo perfect vast te leggen als Rockwell. Hij tekende tussen 1916 en 1963 meer dan 300 omslagen voor de tweemaandelijkse The Saturday Evening Post. Voor Saying Grace kreeg Rockwell 3.500 dollar. Toen het blad in 1955 de lezers vroeg welke ze zijn mooiste vonden, koos 33 procent voor Saying Grace.

De Amerikaanse liefde voor de nostalgische maar niet te zoete blik waarmee Rockwell ze afbeeldde, klopt perfect met hoe velen zouden wensen dat Amerika er nog steeds uitzag. Regisseurs Steven Spielberg en George Lucas zijn net als zakenman Ross H. Perot grote verzamelaars.

Het schilderij Saying Grace was een gift van Norman Rockwell aan de vormgever van The Saturday Evening Post, Kenneth J. Stuart. Na diens dood brak er tussen zijn drie zoons strijd uit over de erfenis. Tot kort voor de veiling hingen de drie schilderijen in het Norman Rockwell Museum in Stockbridge.