Evalueren in Cultureel Supplement: Arnon Grunberg over zijn terugkeer naar psychiatrische inrichting

Arnon Grunberg.
Arnon Grunberg. Foto ANP

Arnon Grunberg schreef tussen 26 juni en 9 juli 2013 dagelijks in NRC Handelsblad over zijn verblijf in een psychiatrische inrichting. Recentelijk keerde hij terug voor een wederzijdse evauluatie. “Over de artikelenreeks was de onvrede groot.”

Grunberg verbleef twee weken in de psychiatrische inrichting om, zo schrijft hij vandaag in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad, een objectief rapport te vervaardigen over zijn verblijf en te presenteren hoe hij de zorg had ervaren. De inrichting zelf zou Grunberg, en zijn artikelen, ook tegen het licht houden. En over de artikelen was men ontevreden, vertelt een psycholoog Grunberg bij zijn terugkomst:

“De klemtoon lag wel erg op het aparte, het spectaculaire; patiënten vonden dat ze op die manier wel als erg afwijkend neergezet werden.”

Over dat verwijt kan Grunberg kort zijn, schrijft hij:

“Ik ben geen schrijver die de verveling in duizend pagina’s of meer wil zien te vangen. Mijn vermoeden is nu juist dat het leven spectaculair is en dat juist dat spectaculaire in woorden moet worden gevangen.”

    • Roderick Nieuwenhuis