Utrecht wil pupillen op zondag laten voetballen, want de velden zijn vol

Utrecht wil als eerste gemeente voetbalcompetities van F- en E-pupillen op zondag laten spelen om de grote wachtlijsten in de sport te verminderen. De gemeente gaat daarover in overleg met sportverenigingen. Uit het onderzoek Ruimte voor Sport in Utrecht 2012-2030 van het Mulier Instituut blijkt dat de stad in de toekomst „een tekort aan ruimte voor sport” kan verwachten. Nu al staan 1.250 kinderen op de voetbalwachtlijst.

Ouders zien hun jeugd liever op zaterdag voetballen, blijkt uit een experiment van de KNVB. Daarover schrijft het onderzoeksbureau: „Er is door de KNVB gewerkt met een alternatieve competitieplanning waarbij de F-pupillen op zondagochtend hun wedstrijden afwerken. Om diverse redenen – waaronder de klacht van ouders dat zij op zondagochtend vroeg hun bed uit moeten – was dit geen onverdeeld succes.”

Ongeveer 2.000 kinderen staan op een wachtlijst voor een Utrechtse sportvereniging, vooral voor voetbal of hockey. De afgelopen jaren was er een ledengroei bij de voetbalclubs van bijna 10 procent, en 4 procent bij hockey. Het Mulier Instituut: „Deze ontwikkelingen en het gegeven dat het aantal Utrechters nog flink toeneemt, maken een mix van maatregelen noodzakelijk.” De wachtlijsten zijn vooral lang in Leidsche Rijn.

Zaterdagen zijn voor voetbalclubs lastig te organiseren. Alleen door een „zeer strakke planning” en de inzet van vele vrijwilligers lukt het clubs om alle teams te laten spelen en kleedkamerruimte te geven. Op zondag is 70 procent van de velden leeg. De gemeente stelt dat pupillenvoetbal op zondag „een grote cultuuromslag vraagt, die niet van de ene op de andere dag is gerealiseerd”.

Niet alleen bij voetbal zijn er problemen, maar ook de hockeyvelden zijn overvol. Op de velden is geen ruimte voor nieuwe jeugdteams. Utrecht wil daarom snel extra velden aanleggen. Uitbreiding van pupillenhockey naar zondag is volgens de gemeente geen optie, omdat „alle seniorenteams op zondag hockeyen”.