Zo sta je niet voor schut: tips voor een vlekkeloze voordracht van je gedicht

Een gedicht schrijven mag niet makkelijk zijn, een goede voordracht is ook een kunst.
Een gedicht schrijven mag niet makkelijk zijn, een goede voordracht is ook een kunst. Foto ANP / Roos Koole

Wie al niet zo van het houden van toespraken houdt, kan vanavond helemaal zijn borst natmaken. Sommige mensen breekt nu al het zweet uit bij de gedachte ten overstaan van de voltallige familie het Sinterklaasgedicht te moeten voorlezen. Voor een vlekkeloze voordracht hier een paar tips.

Debatleiders- en trainers Lars Duursma en Job ten Bosch geven in nrc.next vandaag een aantal adviezen. Hun belangrijkste tip is eigenlijk om te proberen te genieten van het moment dat alle ogen op jouw gericht zijn:

“Hoe perfecter je iets probeert te presenteren, hoe verkrampter en onnatuurlijker het vaak overkomt. We zien het keer op keer bij mensen die een verhaal neerzetten: pas als je er zélf van geniet, zullen anderen dat ook doen.”

Plezier hebben is dus het devies. Hoe? Door misschien te denken aan het gezicht van die altijd irritante oom als hij het gipsblok moet stukhakken dat jij met zoveel zorg in elkaar hebt gegoten. Of door te denken aan het gedicht waarin jij je bemoeizuchtige schoonzus lik op stuk geeft.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nog een paar do’s & don’ts waar je aan moet denken zodat je niet hapert tijdens het voorlezen:

  1. Adem UIT: in tegenstelling tot wat iedereen doet - namelijk een flinke hap zuurstof nemen - moet je juist uitademen voordat je begint. Als je heel diep inademt, gaat je stem omhoog en klink je juist een beetje breekbaar.
  2. Lees NIET vooruit. Iedereen vliegt vaak met de ogen over de regels heen om vast vooruit te kijken welke grappen of pijnpunten er misschien in het gedicht staan. Toch is dat af te raden. Als je vooruit gaat lezen, dan ben je niet met de volle aandacht bij de tekst die je op het moment uitspreekt. En dan kan je natuurlijk niet de woorden goed op rijm en met de juiste intonatie voordragen.
  3. Het is eng, maar zoek OOGCONTACT aan het eind van de zin. Als je bij een voordracht krampachtig naar je blaadje blijft turen dan maakt dat een beetje een zenuwachtige indruk. Door na elke zin even kort op te kijken naar je publiek maak je een zelfverzekerder indruk. Bovendien geeft het je een natuurlijke pauzemoment om in en weer uit te ademenen.
  4. Lees gewoon DOOR als je je verspreekt of verslikt in een zin. Juist door te stoppen, benadruk je je verspreking. Bedenk dat niemand weet wat er op je blaadje staat, behalve de schrijver van het gedicht misschien. Al weet die het waarschijnlijk ook heus niet woordelijk uit zijn hoofd.

Wie zelf nog een gedicht moet schrijven en als de wiedeweerga aan de slag moet, check deze adviezen voor tijdens het schrijven. En onder het motto van beter goed gejat dan slecht bedacht; hier wat inspiratie voor beginzinnen en afsluiters.

    • Anouk Eigenraam