Twitterende Britten moeten juridische regels respecteren

Britse justitie keert zich tegen namen noemen op Twitter.

Peaches Geldof, model en dochter van zanger Bob, uitte vorige week haar afschuw over de verkrachting van twee baby’s in Wales. Aan haar 168.000 volgers op Twitter schreef ze hoe ongelooflijk ze het vond dat de moeders hun kinderen aan de dader hadden aangeboden. En ze noemde de vrouwen bij naam.

Maar die namen hadden geheim moeten blijven. Om de identiteit van hun nog minderjarige kinderen te beschermen, en omdat in Engeland en Wales slachtoffers van seksueel misbruik recht hebben op levenslange anonimiteit.

Ook vorige week kreeg een bewaker een voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij had foto’s van een volwassen Jon Venables, die in 1993 de peuter James Bulger vermoordde, op sociale media gepubliceerd. Terwijl er sinds 2001 een gerechtelijk verbod geldt op de openbaarmaking van het uiterlijk, de nieuwe identiteit of de verblijfplek van Venables en de andere dader, Robert Thompson. Dat moet voorkomen dat ze worden vermoord.

Twee voorbeelden in een lange rij zaken waar gebruikers van sociale media wetten en gerechtelijke bevelen negeerden, of zich niet hielden aan de regels voor rechtbankverslaggeving. Die zijn in Engeland en Wales strikt om het recht van verdachten op een eerlijk proces te waarborgen. Omdat beiden landen juryrechtspraak kennen, moet men zich tijdens een rechtszaak van commentaar onthouden als dat de uitkomst kan beïnvloeden.

Weinig Engelsen en Welsh weten dat. En daarom begon de hoogste Britse jurist, openbaar aanklager Dominic Grieve, gisteren advies over opvallende rechtszaken te twitteren. Via @AGO_UK geeft hij twitteraars nu dezelfde raad die journalisten al 32 jaar krijgen, en waarvoor die een opleiding volgen. Tegen de BBC zei Grieve dat „de makkelijkste regel” is helemaal „niets” over lopende rechtszaken te zeggen.

Maar hij beseft dat dit onhoudbaar is. „Het verschil is dat wat vroeger een privégesprek was tussen twee of drie mensen, wat geen invloed op een proces zou hebben, nu via internet honderdduizenden mensen kan bereiken. Op dat moment zal men gaan zeggen dat het recht op een eerlijk proces in gevaar komt.”

Probleem is dat niet alle twitteraars of bloggers onder Britse wetten vallen, en hun informatie soms uit buitenlandse bronnen komt. Vraag is ook hoe Grieve misbruik wil tegen gaan. Het is immers onmogelijk om alle sociale media in de gaten te houden. Grieves hoopt vooral dat zijn online adviezen „een educatief effect” hebben.

    • Titia Ketelaar